Mielipide: Lentovuorot huolettavat

Maakuntamme elinkeinoelämän kannalta joustavien ja jatkoyhteyksiä palvelevien lentovuorojen säilyminen on välttämätöntä. Pohjois-Karjalan kauppakamarin tavoitti juuri tuore tieto Finnairin julkistamista tulevan kesän supistetun liikenteen lentoaikatauluista.

Noin kesäkuun puolivälistä elokuun puoliväliin Joensuu–Helsinki -väliä operoi arkipäivisin maanantaista perjantaihin vain kaksi vuoroparia. Joensuusta Helsinkiin pääsee kello 11.30 ja kello 17.30, kun taas lennot Helsingistä Joensuuhun lähtevät kello 10.10 ja klo 16.10.

Otimme uutisen vastaan tyrmistyneinä: jo toista kesää peräkkäin joensuulaiset työmatkustajat eivät lentovuorojen heikon tarjonnan ja onnettoman aikataulutuksen vuoksi voi tehdä päivän työmatkoja Helsinkiin – ainakaan järkevästi. Aamukoneen puuttuessa perillä työmaalla oltaisiin vasta pitkällä iltapäivän puolella, jolloin paluumatka häämöttää jo parin tunnin päässä. Siksi olisi erittäin tarpeellista saada kolmas yhteys aamupäivälle, mieluiten vielä sellainen vaihtoehto, joka antaisi mahdollisuuden jatkoyhteyksille Suomesta eteenpäin. Mikäli kolmannen vuoron lisääminen arkipäiville ei ole mahdollista, tulisi päivän ensimmäinen Helsingin-lento aikaistaa aamuseitsemän ja -yhdeksän välille.

Lentämistä suosivat joensuulaiset työmatkaajat olisivat nyt myyntiin tulleilla kesäaikatauluilla käytännössä pakotettuja yöpymään Helsingissä, mikäli aikovat siellä (melkein) täyden työpäivän tehdä. Onko tämä mielekästä? Onko tämä hyvää palvelua? Järkevän ajan- saati rahankäytön kanssa tällaisella suunnittelulla ei ainakaan ole mitään tekemistä. Nyt tarvitaan rakentavaa keskustelua lentovuoroista kaikkien parhaaksi!

Matti Vuojärvi, Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja

Vastaa