Rakentajien kannattaa olla liikkeellä

PÄÄKIRJOITUS Maailmasta ei rakentaminen lopu. Näin voidaan hyvin todeta tänäkin keväänä, vaikka idässä soditaan ja Venäjä tuhoaa Ukrainan rakenteita sekä hyökkää armottomasti siviilien kimppuun. Itänaapuri on talouspakotteiden kohteena ja raja Venäjän suuntaan on lähes sulkeutunut. Kaupankäynti on olematonta ja esimerkiksi puutavaran tuonti on pysähtynyt, eikä Liperin ja Rääkkylän valtateillä näy Venäjän kilvissä olevia rekkoja.

Taloudellinen toimeliaisuus ei ole kuitenkaan millään muotoa vähenemässä, eikä siihen ole mitään syytä kenenkään tuudittautuakaan. Korona on vihdoin väistymässä taka-alalle, vaikka maakunnassa tartuntaluvut ovat vielä melko korkeat. Sota Ukrainassa ja maailmantalouden häiriöt painavat talouden elpymisvauhtia ennakoitua pienemmäksi, mutta eivät katkaise kehitystä.

Rakentaminen on yksi talouden keskeisempiä mittareita. Tilastoja selaamalla ja vaikkapa paikallisia rautakauppiaita jututtamalla tilanteesta saa selkoa. Esimerkiksi omakotitalojen kauppa kävi Liperissä viime vuonna hyvin ja Rääkkylässä entiseen malliin. Molemmissa kunnissa kysyntää oli ilahduttavasti myös haja-asutusalueiden kohteista. Hintataso on Liperissä kovin toisenlainen kuin Rääkkylässä, mutta tärkeintä on että kauppa käy.

Haja-asutusalueiden ja kesämökkien sekä tonttien kauppa on tärkeä signaali sekä omistajille että myyjille. Kenenkään omaisuus ei ole arvoton millään kolkalla, kun myyjät muistavat pitää kohteensa kohtuukunnossa. Talojen, mökkien ja tonttien arvo määräytyy kysynnän mukaan. Jos kohde on myytävässä kunnossa, niin aika kaupittelee tavaran.

Rakennus- ja puutarhatarvikkeilla on ollut kysyntää viimeisen parin vuoden aikana. Näin ollut varsinkin yksityistalouksien kohdalla. Näyttää siltä, että tämä suuntaus jatkuu edelleen. Monen rakennustarvikkeen hinta nousi viime vuonna. Erityisesti tämä näkyi puutavaran hinnoissa. Syksyllä ja talvella hinnat laskivat hieman. Nyt ollaan jonkin verran viime kesää alempana.

Hinnat saattavat nousta kyllä hippusen myöhemmin. Tarvikkeita on saatavissa kohtuullisesti, varsinkin jos tilausmäärät eivät ole kovin suuria. Joistakin yksittäisistä tuotteista voi olla pulaa. Kauppiaiden viesti on, että menekkiin on varauduttu, mutta jos rakennat kesällä, niin tarvikkeet kannattaa tilata ajoissa. Rakentajien on siis syytä olla liikkeellä normaalisti ennakoiden. Näinhän on aina kannattanut tehdä rakentamisen yhteydessä. Tarvikkeita kannattaa tilata etukäteen, eikä vasta viime tipassa.

Rakentaminen ja remontointi on muutenkin mainio kannustin koko Suomelle ja aluetalouksille. Talouden pyörät täytyy pitää rullaamassa.

Vastaa