Onko naapurissa sähköauto tai hybridi?

Katsotaanpa kaikki hieman ympärillemme tai kysytään asiasta kavereilta. Onko sinulla Jyrin Patteristontieltä tai Rääkkylän keskustasta havaintoa sähköautosta tai hybridistä? Suurimmalla osalla liperiläisistä tai rääkkyläläisistä tätä havaintoa ei välttämättä ole.

Vaihtoehdot perinteiselle polttomoottorille ovat lisääntyneet tällä vuosikymmenellä ja erityisesti lähivuosina selvästi. Se ei tarkoiteta kuitenkaan sitä, että näitä muita vaihtoehtoja olisi pilvin pimein Liperin ja Rääkkylän tapaisissa maaseutukunnissa, jossa taajamien lisäksi asutaan edelleen haja-asutusalueilla.

Autoilijat tietävät varmasti uusista vaihtoehdoista, mutta lopulta kyse on käytännön valinnasta. Onko minulla varaa uuden tekniikan käyttöönottoon, onko tekniikka vielä luotettavaa, miten jälleenmyyntiarvon käy tai onko kotona sekä työpaikalla mahdollisuus esimerkiksi akkujen lataukseen?

Suurinta meteliä käydään tällä hetkellä sähköautoista. Ei välttämättä täyssähköautoista, vaan hybrideistä, joissa on ajon aikana latautuva akku tai erikseen ladattava akku. Näiden autojen toisena voimanlähteenä on polttomoottori. Akkukäyttö siis tukee polttomoottoria.

Täyssähköauton ongelmana on vielä tässä vaiheessa ajomatka ja latausmahdollisuus. Myös uuden hinta on polttomoottoriautoa korkeampi. Varsinkin kun katsotaan kuljetuskapasiteettia ja matkan pituutta. Parhaimmilla malleilla pääsee yhdellä latauksella 200–300 kilometriä.

Liperissä ja Rääkkylässä ei ole yhtään julkista latauspistettä. Täyssähköautolla tai ladattavalla hybridillä ajavan on hoidettava asia kotona tai työpaikalla. Latausajan pituus vaihtelee tekniikasta riippuen. Osalla autoista lataus vaatii yön yli johdon kiinnittämistä. Joissakin matkaa pääsee jatkamaan hyvinkin nopeasti.

Liikenteessä näkee myös kaasulla ja biopolttoaineella kulkevia autoja. Niiden määrä on kuitenkin vähäinen.

Se on kuitenkin varmaa, että tekniikka ja tarjonta menee koko ajan eteenpäin. Autojen valmistajat lykkäävät markkinoille koko ajan uusia malleja. Tähän kannustetaan poliittisilla päätöksillä ja markkinakysynnän kasvulla.

Samaan aikaan voi todeta, että ilman autoa tulee hyvin toimeen tietyissä paikoissa ja tietyissä tilanteissa. Toisille auto on aivan ehdoton välttämättömyys. Autoilussa kannattaa pyrkiä vähäisiin päästöihin ja turvallisuuteen, mutta samaan aikaan autoilun edellytyksistä täytyy pitää huolta.

Liikenneväylien pitää olla kunnossa. Polttoainetta, on se mitä tahansa, pitää olla saatavissa kohtuuhintaan riittävän kattavasti. Ja vielä mikä tärkeintä autojen hinnat eivät saisi karata liian korkeiksi.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *