Rakentajat ja ostajat haluavat vaihtoehtoja

Kaikki asunnon ostajat, rakentajat ja remontoijat eivät ole veistetty samasta puusta. Osa haluaa asua kaupungin keskustassa. Joku haluaa asumaan maalle tai niin sanotulle haja-asutusalueelle. Jotkut eivät halua missään nimessä osallistua rakentamiseen – aika, taidot tai halu eivät anna myöten. Jollekin itse rakentaminen on lähes intohimo.

Liperissä ja miksei myös Rääkkylässä nämä monet tarpeet kohtaavat sopivissa paikoissa. Jos joku haluaa taajamaan ja taajaman palveluiden ääreen, niin Liperin kirkonkylä, Ylämylly, Viinijärvi ja Rääkkylän kirkonkylä täyttävät ehdot.

Toki palveluiden saatavuudessa on eroja. Peruspalvelut löytyvät joka paikasta, mutta eivät ihan kävelymatkan päästä. Eivätkö valitettavasti enää edes omasta taajamasta, kuten Viinijärven terveysaseman lopettaminen kertoo.

Kerrostalojen määrä ja palveluiden välitön läheisyys eivät ole kummassakaan kunnassa tai taajamissa se vetovoimajuttu. Rakentamis- tai ostamishalu lähtee jokaisen perheen tai henkilön omista tarpeista. Kun vielä kunnan tarjoamat palvelut ja hintataso kohtaavat, niin tuloksena on esimerkiksi Jyrin kaltainen alue.

Mitä enemmän alueeseen tutustuu, niin sitä paremmalta se näyttää. Kumpuileva maasto, väljät tontit ja yleisilme. Alue erottuu todella edukseen moneen muun kunnan tai kaupungin tarjontaan. Jyrin alueen täyttyessä tulee mieleen väistämättä Pyhäselän rannan tuntumassa oleva alue, joka on luonteeltaan hyvin toisenlainen. Tulevaisuus näyttää riittääkö sen vetovoima.
Liperissä on jo pitkään rakennettu uusia asuntoja ja remontoitu vanhoja haja-asutusalueilla selvästi enemmän kuin monissa muissa vastaavissa kunnissa. Kunnan alueelta löytyy taajamien lähituntumasta kohtuullisten tieyhteyksien päästä tontteja ja taloja, jotka taatusti kiinnostavat.

Salokylä-Mattisenlahden alueet ja Ylämyllyn lampialueet tarjoavat uusien kaavojen myötä satoja rakennuspaikkoja. Salokylän ja Mattisenlahden valttina ovat kyläkoulut, aktiiviset toimijat ja maaseutumainen väljä asuminen. Ja kuitenkin kylät ovat lähellä kunnan palveluita ja kauppapalveluita.

Lampialueiden kiinnostavuus on varmasti samaa luokkaa kuin Jyrissä. Vesien ja vaarojen maastot vetävät taatusti tulijoita.

Molempien kuntien kannalta on harmittavaa, että kaikki alueet ja kylät eivät kiinnosta yhtä paljon. Alueet eriarvoistuvat selvästi. Toisaalta kenenkään asunnon omistajan tai ostajan ei kannata heittää kirvestä kaivoon. Hoidetut ja asiallisen kuntoiset kiinteistöt kiinnostavat kunhan hintapyyntö on kohdallaan.

Tyhjistä maaseudun asunnoista ollaan syystäkin huolissaan. Kesällä yllättävän monen talon pihassa on kuitenkin auto tai kaksi. Kiinteistö on käytössä, mutta enää osan vuotta.

Vastaa