Rakentamisen ja remontoinnin aika

Rakentaminen ja yhä enemmän myös remontointi peruskorjauksineen ovat kansantaloudellisesti erittäin myönteisiä ilmiöitä. Reipas rakentaminen ja remontointi tuovat talouteen lisää toimeliaisuutta ja alan työllisyysvaikutukset ulottuvat todella kauas.

Alaa pidetään syystäkin hyvän tai olemattoman talouskasvun mittarina. Hyvinä aikoina uusia kohteita valmistuu tuhka tiheään ja kohteet tekevät hyvin kauppansa. Alan ilmiöitä on myös ylikuumeneminen ja rakentamisen kallistuminen.

Liperistä päin katsottuna tällaista ilmiötä on voinut seurata maakuntakeskuksen joenvarsirakentamisessa. Syystäkin moni on ihmetellyt todella eloisaa rakentamista. Miten ihmeessä kaikille asunnoille löytyy ostajia, varsinkin kun uuden hintataso ylittää selvästi vanhemman rakennuskannan hintatason.

Tämä maakuntakeskuksen rakennusbuumi ei ole sinänsä ulottunut suoraan Liperiin tai Rääkkylään. Molemmilla on omat vahvuutensa rakentajien ja muuttajien silmissä. Liperissä se on Ylämyllyn alue ja molemmissa kunnissa maaseutumainen väljä haja-asutusalueen rakentamismahdollisuus.

Liperissä alkaa olla jo tarvetta lampialueiden ja esimerkiksi Mattisenlahden alueen uusille ratkaisuille. Rakentajan, eikä myöskään kunnan kaavoittajana, ole syytä unohtaa kirkonkylää, Viinijärveä ja muita kyliä.

Monille uuden rakentaminen ei ole vaihtoehto, jolloin vanhemman kiinteistön ostaminen ja sen korjaaminen omien voimavarojen mukaan on paikallaan. Liperistä ja Rääkkylästä löytyy kosolti vaihtoehtoja jokaisen tarpeeseen. Maalla asuminen kohtuullisen välimatkan päässä palveluista on monille unelma, joka on mahdollista toteuttaa. Jos vielä peukalo ei ole keskellä kämmentä, niin omatoiminen nikkaroija voi tehdä todellisia löytöjä.

Liperin alueella rakentamiseen tuo puhtia myös Ylämyllyn liikekeskus ja muut remonttikohteet, kunhan tarpeet ja kustannusarviot saadaan selville. Tätä patoutunutta remonttitarvetta on kunnallisella ja yksityisellä puolella. Rakentamisen ja remontoinnin aika on aina.

Jaa:Share on Facebook

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *