Rääkkylä iskettiin kanveesiin

Pöly ei ole vielä laskeutunut viikon vanhan uutisen päälle, jossa valtioneuvoston päätös Rääkkylän pakkoliitoksesta Kiteen kaupunkiin julkistettiin. Asia puhuttaa ja tulee vielä puhuttamaan pitkään rääkkyläläisten lisäksi muitakin tahoja.

Jos Rääkkylän valtuusto äänesti, kylläkin selvin numeroin, taannoin Kiteeseen liittymistä vastaan, niin sitä selvemmin rääkkyläläiset iskettiin nyt kanveesiin. Kuntaliitoksen kuulemistilaisuudessa ja toreilla sekä toreilla on tullut harvinaisen selväksi, että suurin osa kuntalaisista kannatti ja kannattaa edelleen itsenäistä kuntaa.

Kuntalaiset, luottamushenkilöt ja virkamiehet ovat kokeneet, että heille ei annettu mahdollisuutta jatkaa. Talousvaikeudet ovat selviä, mutta Rääkkylässä koetaan, että näihin oltiin paneuduttu todella vakavasti ja mahdollisuus hoitaa omat palvelut oli olemassa.

Monet kokevat, että kyseessä oli arveluttava poliittinen päätös, joka oli hallitusohjelman vastainen ja erityisesti päähallituspuolueen, Keskustan, arvomaailman unohtava päätös.

Valtioneuvoston päätös syntyi äänestämällä, jossa perussuomalaiset ministerit äänestivät pakkoliitosta vastaan. Keskustalaiset, kuntaministeri Vehviläinen mukaan lukien, ja kokoomukselaiset äänestivät pakkoliitoksen puolesta.

Rääkkylän tapauksessa asiaan liittyy poliittista tarkoituksenmukaisuutta, kylmiä talouslukuja ja voimakasta tunnetta, joiden yhdistäminen on kautta maailman sivun ollut erityisen vaikeaa.

Saaristopitäjässä halutaan vielä katsoa mahdollisuus valituksen tekemiseen korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Jo pelkkä valituksen vakava harkitseminen kertoo, että Rääkkylässä päätöksen koetaan olleen epäoikeudenmukainen.

Toisaalta täytyy uskoa, että Rääkkylässä ja Kiteellä löytyy kyllä tahtoa ja kykyä hoitaa yhdistyminen kunnialla loppuun saakka, jos päätöksen suhteen ei tapahdu mitään maata mullistavaa.

Rääkkylän suurin huolenaihe on palvelujen säilyminen. Niiden kohdalla on päästävä kestävään ratkaisuun, joka turvaa rääkkyläläisten palvelut.

Kannattaa myös muistaa, että Rääkkylä ei katoa maakuntakartalta mihinkään. Rääkkyläläiset voivat tuntea edelleen olevansa rääkkyläläisiä ja tässä arjessa Kotiseutu-uutiset aikoo olla vahvasti mukana jatkossakin.

Vastaa