Rentouttavaa ja rasittavaa

Rakentaminen pitää yhteiskunnan pyörät pyörimässä. Rakentaminen rentouttaa sopivasti oman työn ohessa. Rakentaminen on todella rasittavaa ja käy kukkaron ja hengen päälle.

Siinä sopivia ajatuksia rakentamisesta, joka on parhaillaan elämän suola, ja varsinkin meille miehille myyttisyyden mittasuhde. Mikä mies se on sellainen, joka ei rakenna taloa tai kahta.

Asiaa on hyvä lähteä puimaan vaikka omista kokemuksista. Meidän perheessä isä oli varsinainen monitaituri, joka korjasi autot, rakensi talot ja mökit ja veisti sekä hitsasi kasaan useita veneitä.

Oli siinä nuorella miehellä opettelemista, varsinkin kun oma mielenkiinto ei suuntautunut millään tavalla kyseisiin käytännön töihin. Olin kyllä mukana monenlaisissa askareissa, mutta jotenkin tuntui, että oppi ei pakottanut päätä.

Tutustuin kesätöissä jo 16-vuotiaana rakennustöihin ja olin myöhemminkin mukana vastaavissa töissä. Jotain sieltä tarttui mukaan, mutta alle kolmekymppisenä innostus omaan tekemiseen oli aika olematonta.

Jostain syystä rakentaminen alkoi kiinnostaa keski-iässä, kun eteen tuli oman talon remontointi ja myöhemmin muita rakennusprojekteja. Piilossa uinunut opittu taito ja ehkä luottamus omaan osaamiseen löytyivät jostain.

Huomasin, että rakentamisen sukuvika ei ollut karannut minun kohdallani aivan toisiin ulottuvuuksiin. Ei siitä puurtamisesta ole ihan joka päivä nauttinut, mutta on ollut äärimmäisen hauskaa huomata osaavansa tehdä jotain, josta jää pysyvä jälki –laadusta en sano mitään.

Amatööri on vuosien varrella oppinut lisää ammattilaisilta. Omaan tekemiseen menee enemmän aikaa, koska taitotaso ei ole samalla viivalla. Suunnittelu ja pähkäily vie myös aikaa. Hyvin mietitty säästää hermoja ja euroja.

Mitä taas tulee rakentamiseen osana miesten maailmakuvaa, niin siitä ei kannata kummankaan sukupuolen ottaa paineita tai taakkaa. Olen huomannut, että osaaminen ja yrittäminen ovat lähinnä kiinni korvien välistä.

Jos jotakuta ei kiinnosta rakentaminen vähääkään, niin sitä varten on olemassa ammattilaisia. Toisaalta rakentamisen voi ottaa uuden asian opettelemisena. Uusien asioiden opettelu ja vanhojen tapojen rikkominen on hyvä elämänohje aina viimeiseen vasaran lyöntiin tai maalipensselin heiluttamiseen.

Vastaa