Hyviä tunnustuksia

Kun on tehnyt talkootyönsä hyvin, voi olla tyytyväinen. Kun on tehnyt talkoita yhteisen hyvän eteen vuosikausia, voi olla ylpeä. Jos takana on vuosikymmenten aherrus nuorten harrastuksen eteen ja oman kylän elävöittämiseksi, ansaitsee laajan kunnioituksen.

Pohjois-Karjalan liikunta ry:n kolmannen Elämänura-palkinnon saanut Osmo Mölsä on uurastaja, joka on tunnustuksensa taatusti ansainnut, yhtä lailla kuin kaksi edeltäjäänsä: Sulo Repo ja Pauli Pakarinen. Tunnen jollain tavoin kaikki kolme, ja osaan arvostaa heidän työtään.

Yksittäisen henkilön nostaminen tällä tavoin korokkeelle, on aina tarkan harkinnan tulos. Elämäntyö- tai Elämänura -palkinto on tunnustus, joka jaetaan harvoin ja muistamiseen liittyy tietynlainen sädekehä, pysyvä arvostus nuorempien silmissä. Kaikki nämä kolme ovat tehneet kilpaurheilun ja liikunnan eteen käsittämättömän urakan. Siinä sivussa on vaikutettu monipuolisesti muuhunkin kuin liikuntaharrastukseen omassa elinympäristössä.

Hienoa palkitsijoilta oli huomata myös pieni kyläseura ja sen sisällä tehty työ. Monipuolisen liikuntauran omaavalla Osmo Mölsällä on ollut myös maakunnallisia tehtäviä, mutta ennen kaikkea Niemisen jalkapalloharrastuksen kehittämisen ja kylän virkistämisen sieluna hänet tunnetaan.

Parhaimmillaan Niemisen jalkapallo liikutti melkein koko Rääkkylää ja herätti kiinnostuksen myös naapurikunnan puolella. Ilman Osmon esimerkinomaista uurastusta Niemisen ja Rääkkylän historia olisi paljon nykyistä köyhempi. Tuskin urheilutaloa ja tekonurmeakaan siellä olisi.

Sporttigaalassa noteerattiin myös 100-vuotiaan Viinijärven Urheilijain menestyksekäs työ. Juhlavuosi vedettiin läpi ”talon tapaan” tyylikkäästi ja menestys naisten Superissa oli vähintään lupauksia antava.

Seuran palkitsemisen takana on aina iso joukko henkilöitä, joiden työpanoksen tulos tunnustuksen saaminen on. Viinijärvessä ja Niemisessä on paljonkin yhtäläisyyksiä, vaikka Niemisen palkitseminen kohdistuikin nyt yhteen henkilöön. Liikuntaharrastus ja kilpaurheilu on tärkeä osa molempien kylien identiteettiä. Menestyksistä voidaan ja osataan olla molemmat yhdessä ylpeitä.

Kotiseutu-uutiset onnittelee palkittuja.

Vastaa