Tapahtumissa taikaa

Liperi hengittää vahvimmin silloin, kun sille tarjotaan hyvä syy kokoontua yhteen. Se ei välttämättä haikaile enää Suvisoudun perään, vaan kokee saaneensa Leipäpäivästä korvaavan tapahtuman. Väkeä on silloin liikkeellä enemmänkin, tosin suurin osa mökkiläisistä loistaa siihen kalenteriaikaan jo poissaolollaan. Leipäpäivällä on kaikki edellytykset kasvaa vielä nykyisestään.

Tuore esimerkki on kirkonkylän joulunavaustapahtuma. Kylä melkeinpä pursui perjantai-iltapäivän väkeä ja niin kauppiaat kuin asiakkaatkin vaikuttivat tyytyväisiltä. Palvelut näyttäytyivät parhaimmillaan ja eurot pyörivät omalla paikkakunnalla. Monessa paikassa nautittu kahvi saattoi tuntua pieninä jälkipolttoina, mutta muutama glögi sekaan lienee lievittänyt.

Hyvä osoitus onnistumisista on myös ensimmäistä kertaa viime keväänä järjestetty vapputori. Paikallinen yrittäjäyhdistys onnistui yli odotusten; hätkähti todennäköisesti itsekin tapahtuman saamaa vastaanottoa. Tuskinpa kukaan osasi odottaa sellaista yleisömäärää Liperin keskustaan useammaksi tunniksi. Tämän perusteella erillisten poliittisten vappujen aika on näillä kulmilla ohi, nekin sulautuvat nikottelematta yhteiseen ponnistukseen.

Kokemuksen kannustamana järjestäjät ovat jo liikkeellä ja valmistelevat hyvissä ajoin entistä täysipainoisempaa vapputoria. Viime keväänä mukana olleilla on hyvä kokemus ja uusia tulokkaita on jo lähtökuopissa. Oman panoksensa antaa Liperin kunnan juhlavuosi; kunnan panos on entistä näkyvämpi ja tukevampi.

Onnistumiset kannustavat järjestämään muitakin rientoja ja ylläpitävät Liperille tuttua talkoohenkeä. Onnistuminen vaatii tiukasti asiaansa sitoutuneet vetäjät, jotka ideoillaan virittävät kiinnostuksen ja huolehtivat toimivuudesta. Erityisesti silloin, kun eletään tavallista kireämmissä oloissa, valmiiksi petatuilla kevennyksillä on tilaus. Yleiseen harmauteen tarvitaan vastapainoksi valoa ja viihtymistä.

Erilaiset tapahtumat ”omassa pihapiirissä” jättävät euron omalle paikkakunnalle ja tuovat lisäeuroja ulkopuolelta. Ne tuovat myös tarpeellista ”pendelöintiä” kunnan sisäiseen liikkumiseen. Tänä aikana varsinkin lähipalvelujen ja -tuotteiden käyttö nostaa päätään ja muistuttaa meitä jokaista. Ja jos ei jotain löydy aivan läheltä, hankitaan kuitenkin kotimaasta.

P.S.
Onnistumisen merkit olivat luettavissa kunnan päättäjien kasvoilta, kun Liperi palkittiin lauantaina Carelia-salissa vuoden 2014 yrittäjyyskuntana. Kun välillä tulee lunta tupaan, herkistää syksyn harmauteen saatu tunnustus jopa tuulettamaan.

Vastaa