Äyräpään muutto?

Kuvassa muistomerkki nykyisellä paikallaan.

Yksi Liperin historian merkittävimmistä henkilöistä on hammaslääketieteen alalla kunnostautunut professori Matti Äyräpää. Hän syntyi Liperissä 19.8.1852 ja sai ansioistaan muistomerkin runsas sata vuotta syntymästään, vuonna 1957.

Muistomerkki on sijoitettu Äyräpään lapsuuden leikkipaikalle, silloisen pappilan pihapiiriin. Kirkkoherra ja valtiopäivämies Anders Josef Europaeuksen perheen pojan lapsuuden leikit sijoittuivat Kirkkolahden rannalle sijoittuvalle tontille. Se oli peruteltu sijoituspaikka vuonna 1957 paljastetulle muistomerkille.

Tuohon aikaan merkin taakse istutetut kuuset tavoittelevat nyt taivasta ja ovat osaltaan antaneet aiheen pohdintaan muistomerkin paikasta. Osin kuusten kätköön jäävä kookas kivipaasi ei koostaan huolimatta näy tielle eikä avaudu ohikulkijoillekin. Monelta paikkakuntalaiseltakin se on jäänyt unohduksiin.

Nyt esitetty ajatus muistomerkin siirtämiseksi runsaan vuoden kuluttua valmistuvan terveyskeskuksen pihapiiriin on mielenkiintoinen ja perusteltu. Siellä laajalti arvostetun Matti Äyräpään patsas pääsisi esille ja muistuttaisi hänen monista aikaansaannoksistaan. Se olisi myös osa uuden rakennuksen pihapiirin ilmettä ja identiteettiä.

Toki tänä päivänä tehty muistomerkki olisi todennäköisesti erilainen, ja herättäisi ilmeellään todennäköisesti arvailua ja keskustelua. Jykevä, punagraniittinen kivipatsas sen sijaan kertoisi pitäjän perinteestä oman aikansa tavoin.

Ajatus siirrosta vaikuttaa mielenkiintoiselta ja harkinnan arvoiselta. Kun päätöstä asiassa ei ole vielä tehty, on kuntalaisilla hyvä mahdollisuus ottaa etukäteen kantaa sijoitusvaihtoehtoihin. Kotiseutu-uutisten palstat ovat avoinna keskustelulle aiheesta ja toki myös kuntaan otetaan mielellään kommentteja tulevien päätösten pohjaksi.

Matti Äyräpää oli lääkäri, hammaslääkäri sekä Suomen hammaslääketieteen uraauurtava tukija. Häntä on kutsuttu myös ”Suomen hammaslääketieteen isäksi”. Hän oli myös kulttuurivaikuttaja ja suomalaisuusmies, joka osallistui keskeisten suomenmielisten järjestöjen ja yritysten perustamiseen.

Vastaa