Torju rahastukset

Paikallislehden päätoimittaja saa keskimäärin 150 sähköpostia päivittäin (viikonloppuisin vähemmän). Viesteistä noin puolet on jollain tavoin tarpeellisia ja ehkä 20 prosenttia tärkeitä. Loput on roskapostia, seassa tietojen kalastelua ja suoranaisia huijauksia.

Pienenä ongelmana on, että tämä sama posti tulee siivottavaksi kolmeen paikkaan: työkoneelle, kotikoneelle ja iPadiin, josta niitä ajantasaisimmin myös seurataan. Puhelin on suojeltu sähköposteilta. Putsattavaa on muutenkin riittävästi.

Osa noista viesteistä liittyy yritystoimintaan, talouteen ja pelaamiseen. Tarjolla on tietoa Liettuasta, Kauppalehdestä ja kaikenlaisilta onnenpyörien ja kasinoiden pyörittäjiltä. Jos kaikki näissä annetut lupaukset pitäisivät paikkansa, olisin kohtuullisen varakas mies. Tarjouksista olen kuitenkin kieltäytynyt – päättäväisesti.

Lainaakin olisin saanut ilman vakuuksia, ja pienellä korolla. Myös perintöjen jakamiseen minua on Nigeriaan pyydetty, mutta ilman vastakaikua. Viime aikojen uutisista päätellen näillekin huijausmarkkinoille lähtijöitä löytyy.

Kilpailuihin ja palkintolupauksiin vastaaja antaa vähintään osoitetietonsa, pahimmassa tapauksessa henkilö- ja tilitiedot edelleen myytäviksi.

Yhtenä otollisena kohteena huijarit pitävät yrittäjiä, jotka eivät kiireidensä keskellä ehdi paneutua riittävästi sähköposteihinsa. Aina löytyy joku hätäinen maksaja ja perintäkirjeestä, perusteettomastakin, säikähtävä. Moni sotkeutuu lähes kiristykseltä vaikuttaviin kierteisiin ja oikeudenkäynteihin. Vaikka yrittäjän paperit olisivat kuinka puhtaat tahansa, asioiden jatkokäsittely sitoo aikaa ja rahaa vuosien käräjöinteihin.

Tosi tapaus parin viikon takaa: Paikalliselle yrittäjälle tulee puhelinsoitto. Siinä sopivan epäselvästi esiintynyt soittaja tiedustelee, joko yritys on heidän hakupalvelussaan. Vastausta, joka seuraa yrittäjän ilmoitusta, ettei ole missään hakupalvelussa, seuraa puhelun katkaisu ja hetken kuluttua tekstiviesti: ”Nyt äijä lähtee sun romut myyntiin…niin ja minä lähden sinun rahoillasi Thaimaan lämpöön”.

Usein tällaiset yhteydenotot ja rahastusyritykset lähtevät yrityksen tietojen poiminnasta julkisista rekistereistä. Jos vastaat kyllä, saat laskun ja jos sitten palvelun peruutat, saat laskun siitäkin. Yrittäjän soittaessa ei vastata – tai vastataan numerosta, jonka minuuttiveloitus on järjettömän kallis.

Yleensäkin monella yrittäjällä on syytä miettiä, kuinka monta numeropalvelua markkinointiin tarvitsee. Tänä aikana useimmilla on kotisivunsa ja sinne löytää kirjoittamalla yrityksen nimen googleen. Tämä on yksi tapa säästää turhia kulunkeja.

Vastaa