Miinus plussaksi

Tänä kesänä on eletty kolmenlaisessa säässä. Kesäkuussa oli liian kylmää, heinäkuussa liian kuumaa ja nyt elokuussa liian sateista. Monipuolisuudesta ei voi moittia, kaikille on ollut jotain sopivaa tarjolla.

Mikä sitten on ollut vaihtelevien kelien vaikutus palveluihin ja niiden käyttöön? Yleisökohteet ovat olleet avoinna keleistä välittämättä, mutta kiinnostus ei ole yltänyt kaikissa paikoissa edellisvuoden tasolle. Sää tuskin on ollut ainoa syy miinuksiin. Vaikuttaako yleinen kuluttamisen alakulo – vai mistä on kyse?

Rahasta tuskin. Pääsymaksut esimerkiksi automuseoon ja Tähkä-museoalueelle ovat todella vaatimattomat. Ne eivät voi olla esteenä. (Epäilen että ihan varattomatkin pääsisivät noihin paikkoihin sisälle, jos kiinnostus vain olisi ylitsepääsemätön). Kesäteattereissa pääsee katsomoon varsin kohtuulliseen hintaan. Kaikki nämä ovat vapaa-ajan riennoista niitä halvimpia – ja harmittomimpiakin.

Suunta kävijämäärissä on kuitenkin huolestuttava, joskaan ei välttämättä pysyvä. Ulkoisten tekijöiden lisäksi kehitykseen voi vaikuttaa myös omin toimin.

Ylämyllyn laaja ja monipuolinen automuseo kärsi selvästi venäläisten matkailijoiden puutteesta. Suomessa käytetty autokanta, helminä muutamat itäautot ja moottoripyörät, ovat herättäneet naapurien kiinnostuksen. Nyt miinus kävijämäärissä tuli suoraan heidän poissaolostaan.

Roukalahdella varsinkin näytelmien ohjaaja sai kesästä tukun harmaita hiuksia ajatustensa päälle. Yksi tekijä miinuksiin oli Utraan väkeä imuroinut uusi teatteri. Hienot puitteet ja nimekkäät näyttelijät peittosivat perinteiset kesäteatterit. Ehkä Opri oli kesäteatterikävijöille liian tuttu ja lastennäytelmä taas liian tuntematon kokemus.

Ristin teatteri pääsi kuiville, mutta sinnekin pohditaan uutta linjausta ensi kesäksi, niin kuin pitääkin uusiutua. Onnistuisiko joku dekkarityyppinen ohjaus – tai varauksellisen, jopa pelkoa herättävän ajan hengen dramatisointi ja pohdinta kesäteatterinäyttämölle? Tai katsaus nykyajan nuorten menoon yleensä kovin aikuisikäiselle katsomolle? Olisihan tässä talvi aikaa rustata käsikirjoitusta.

Liperin uudelle Tähkä-museolle ensimmäinen kesä oli harjoittelua. Vie oman aikansa ennen kuin tällainen kohde herättelee edes oman pitäjän väen, saati maakunnan – tai kerää kesällä liikkuvia matkailijoita. Alue on monipuolistunut hetkessä. Sen sijainti on valitettavasti pussin pohjalla. Eiköhän ensi kesäksi saada kunnon opasteet pystyyn tien varteen.

Rääkkylän helmeksi on kirkastunut Paksuniemen satama, joka vetää sekä veneilyväkeä että maata pitkin liikkuvia paljon oman paikkakunnan ulkopuolelta, Monipuolistuva ja palveleva kohde vesimaisemassa ansaitsee hyvän palautteensa.

Rohkea uusiutuminen, markkinointi, opastus ja sanan levittäminen henkilökohtaisin keskusteluin pitävät kaikkia matkailun helmiä esillä ja luovat niille tulevaisuutta.

Vastaa