Sisälle kunnantaloon?

On jonkinlainen ihme, ettei kukaan ole vielä suuremmin vaatinut Liperin vanhan kunnantalon kunnostamista sisältä. Ilmeisesti vuosia jatkunut kuntatalouden kurjuus on iskostunut myös vaativimpien kuntalaisten ajatteluun.

Kylän koristukseksi Korkeimman oikeuden päätöksellä kunnostettu ja maalattu yli satavuotias rakennus saa vielä tänä kesänä toisen maalikerroksen ulkoseiniinsä. Siltä osin asiat ovat mallillaan. Kaikki voivat lopettaa häpeilemisen vanhan röttelön maisemanpilaamisesta, ja olla ylpeitä kunnostetusta kulttuurikohteesta.

Väistämättä harmittaa kuitenkin se, että kuoren sisältö kopisee onttouttaan. Täydellinen kunnostus olisi maksanut arviolta kolme miljoonaa euroa. eikä sellaista investointirahaa löytynyt. Ja tuskin koskaan kunnan kassasta löytyykään; se kun kumisee yhtä lailla onttouttaan. Terveyskeskuskin rakennetaan lähinnä velalla, ja sen maksamiseen menee vuosikymmen, kaksi. Sitä ilman ei tulla kuitenkaan toimeen.

Kukaan ei kiellä miettimästä sitä, voitaisiinko kunnantalon kuorien sisällä olevia runsaita tiloja jotenkin hyödyntää, vaikka pala kerrallaan. Siellä ei ole sähköä, ei vettä eikä juhlasalissa lattiaa. Tiloja on kuitenkin runsaasti, ja seinillä vielä jotain nostalgiaakin. Pikatutustuminen ei tuonut edes tunkkaista tuoksuakaan.

Liperissä on ollut vahva rakennuksen vaalijoiden ja kunnostusta vaatijoiden joukko. Löytyisikö sieltä virtaa ja osaamista katoavan kansanperinteen, talkootyön, vaalimiseen? Voisiko hankkeeseen saada työllistämisvaroja ja avustuksia. On sääli, ettei nättiä rakennusta pystytä hyödyntämään millään tavoin.

Voisi silmissään nähdä, että sisällä olisi paikallisten tuotteiden kesätori kesällä, syyssatotori syksyllä; vaikkapa kantovedellä ja kynttilöiden tuodessa tunnelmaa… Torit eivät ole olleet vahvimmillaan viime vuosina, vaikka ne voisivat palvella paikallisia, runsaslukuista mökkiläisten joukkoa ja vähän laajempaakin ostajakuntaa. Siitä taloa voisi kunnostella pala palalta, yhtenäisen suunnitelman pohjalta.

Pohdinnalle on monta perustelua, joten eikö kunta voisi koota talon aktivistit ja muut asiasta kiinnostuneet avoimeen pohdintapöytään. Asia olisi sen arvoinen. Kunnantalossa ja monessa muussakin asiassa Liperissä on esimerkiksi kunnantaloasiassa vedetty yhtä köyttä, mutta eri suuntiin. Tässä olisi hyvä tilaisuus vaihtaa vetotyyliä.

Vastaa