Vapun iloinen yllätys

Vappu 2014 palautti Liperissä ajatukset neljännesvuosisadan taakse. Silloin yrittäjämarkkinat nousivat yleisönkerääjänä samanaikaisen Suvisoudun rinnalle, välillä jopa hieman ohi. Kun kateus kuihdutti hyvän tapahtuman ja vei Suvisoudunkin mennessään, on kesään haettu puoliväkisin elämää.

Liperin ykköstapahtumaksi on kohonnut niin ikään Suvisoudun kylkiäisenä syntynyt Liperin Leipäpäivä. Se on nostanut paikkakunnan profiilia ja imuroinut väkeä paljon myös oman pitäjän ulkopuolelta. Kesätapahtuma se ei ajankohtansa vuoksi kuitenkaan ole. Kesää ovat viritelleet lähinnä mökkiläiskokoontumiset.

Liperin Yrittäjien ja kunnan junailemaan vapputapahtumaan moni suhtautui odottavan varovaisesti. Keskustien sulkemista pidettiin vähän hätävarjeluna ja vappua arvoituksellisena ajankohtana.

Vapputori yllätti kuitenkin kaikki suosiollaan, varmasti järjestäjätkin. Väki alkoi lisääntyä heti puolen päivän jälkeen, hernesoppatarjoilu kasvatti jo jonot kunnantalon pihaan ja varsinainen yleisöryntäys nähtiin, kun moottoripyörät ja vanhat autot ajelivat torille. Erityisesti runsaslukuisesti Liperiin ajelleet autot olivat varsinainen vetonaula.

Toritapahtuma tarjosi vastinetta vaivannäölle perheen pienimmille; pomppulinnaa, hevosajelua, ilmapalloja ja niin edelleen. Myyjät eivät lähteneet turhaan vappuna arpoineen ja käsitöineen liikkeelle. Kauppakujalla oli tunnelmaa, kun se oli hieman ahtaasti isolle alueelle sijoitettu. Ei osattu varautua väen paljouteen.

Yrittäjät ja kunnan aktiivit ansaitsevat täyden tunnustuksen työstään. Kävijämäärä oli paras aherruksen palkinto. Erityisesti yrittäjien ja kunnan naisväki saakoot tapahtumasta sulan hattuunsa. He olivat idean äitejä ja keskeisiä toteuttajia.

Vapputorille odotetaan ilman muuta myös jatkoa. Se onko tapahtumapaikka kirkolla vai muissa taajamissa, päätettäköön erikseen. Ensikokeilun onnistuminen puoltaisi tietysti kirkonkylää, mutta toiveet ja ajatukset kiertävästä tapahtumasta ovat ymmärrettäviä. Saadaanko joka paikkaan 2 000-3 000 kävijää, on arvoitus. Ja löytyykö riittävästi paikoitustilaa? Nyt kirkonkylän kaikki parkkipaikat olivat kahden maissa aivan täynnä.

Hieman hajanaisen kuvan tapahtuman jakaminen kahteen paikkaan antoi. Miksi suljettua Keskustietä ei käytetty myyntikojujen paikkana? Torille pitää tietysti saada käyttöä, siinä mielessä ratkaisu oli ymmärrettävä. Yllättävän hieno tapahtuma joka tapauksessa!

Vastaa