Uusiutuvaa energiaa


Maalämmön suosio uusien omakotitalojen, rivitalojen ja teollisuustilojen sekä saneerauskohteiden lämmitysmuotona on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Se on osoittautunut taloudelliseksi ja käytettävyydeltään helpoksi lämmitystavaksi. Kaiken lisäksi siinä lämpöä tuotetaan uusiutuvalla energialla. Lämmitysmuoto maahan upotettavine keräilyputkineen tai porakaivoineen ja laiteinvestointeineen on esimerkiksi öljylämmitystä jonkin verran kalliimpi, mutta investointi maksaa useimmissa tapauksissa itsensä alle kymmenessä, parhaimmillaan jopa viidessä vuodessa.

Omat kokemukset maalämmöstä ovat lyhytaikaisia, mutta lähes varauksettoman positiivisia. Lehden käytössä olevan kiinteistön sinänsä toimiva öljylämmitys vaihdettiin viime syksynä maalämmölle. Tontille porattiin kaksi noin 190 metrin syvyistä kaivoa, ja nyt tarvittava lämpö pumpataan niistä.

Leuto talvi ei anna täyttä vertailukuvaa energiakustannuksista, mutta joka tapauksessa arvio sähkökulutuksesta lämmön siirrossa on mennyt pieleen – positiivisessa mielessä. Kulutuslukemat ovat selvästi arvioitua pienemmät eikä ylimääräistä sähköntuottoa ole tarvittu käytännössä ollenkaan. Tätä menoa investointi maksaa itsensä 5-6 vuodessa.

Jos on tilanteessa, jossa valitsee uutta lämmitysjärjestelmää tai entisen uusiminen kolkuttelee ovella, kannattaa tarjous pyytämällä perehtyä maalämpövaihtoehtoon ja sen kustannustehokkuuteen. Ainakin isommassa talossa lämmityskulut jäävät öljyyn verrattuna alle puoleen.

Tavallisessa omakotitalossa investointi jää jopa alle 15 000 euroon. Vaihtujia ovat vanhoissa taloissa käytössä oleva lämmitysverkosto, mahdollisen porakaivo- tai putkiverkosto maan alle sekä alan hintakilpailu. Lattialämmitys on suositeltavin lämmönjakaja, mutta myös toimiva vesikiertoinen vanha patteristo ajaa hyvin asiansa. Alan kokemus kertoo osaamisesta ja kilpailuttaminen voi paljastaa suuriakin eroja hinnoissa. Käytännön kokemukset naapureilta tai muilta maalämpöön siirtyneiltä voivat olla arvokkaita ratkaisuja tehtäessä.

Lämmön siirtoon tarvittavien laitteiden osuus urakkahinnasta on noin puolet. Kompressorit on viilattu nykytekniikalla varsin hiljaisiksi. Vanha ”pannuhuone” piti selvästi kovempaa ääntä. Taloudellisuuden lisäksi maalämmön merkittävä plussapuoli on käytön helppous. Oma vaivannäkö rajoittuu laitteen sähkönkäytöstä kertovien lukemien ottamiseen kerran kuukaudessa, eikä sekään ole välttämätöntä. Öljykattilan säännöllinen puhdistus on enää ikävä muisto.

Käyttäjillä on erilaisista lämmitysmuodoista omat kokemuksensa ja mielipiteensä. Minusta ainakin on tullut vankka maalämpömies, vajaassa puolessa vuodessa.
Tarmo Nenonen

Vastaa