Hyvä hiihtotalvi

Krista Niirasella (vas.), Kati Roivaksella ja Jenni Tolosella on syytä riemuun. Kuva: Ari Niiranen

Harva pääsee tänä talvena kehumaan hiihtokilometreillään. Luonnonlunta on ollut nuukasti, eikä kaikkia latujakaan ole voitu pitää normaalilaajuudessa auki.

Kilpaladuilla – luonnon- tai tekolumella – sen sijaan on Pohjois-Karjalassa ja Liperissä saatu nauttia erinomaisista tuloksista. Tähti on tietenkin ollut Kontiolahden Urheilijain Kaisa Mäkäräinen, joka palautui hämmästyttävän hienosti olympialaisten pettymyksistä. Ampumahiihdon maailmancupin taisteluvoitto ja täysi potti omissa MC-kisoissa tallentuvat urheiluhistoriaan.

Liperin, hiihdon vahvan perinnepitäjän, nimen lähes jokaviikkoisiin otsikoihin ovat nostaneet nuoret naishiihtäjät Krista Niiranen, Kati Roivas ja Jenni Tolonen. Kuudes sija naisten SM-viestissä on huippuhiihdon kynnyksellä oleville naisille todella hieno saavutus. Puhumattakaan parisprintin neljännestä tilasta, jonka Niiranen ja Tolonen veivät nimiinsä tammikuisissa SM-hiihdoissa.

Liperin Hiihtoseura kärkkyy pian kymmenen parhaan joukkoon pääsyä valtakunnallisessa pisteytyksessä. Sijoitus on parantunut tasaisesti vuosi vuodelta. Maakunnan ykköseksi seura on noussut paljolti naishiihtäjiensä ansiosta. Nuorten SM-hiihdoista tuli Liperiin kaksi kultaa, hopea ja kaksi pronssia, piirinmestaruuskisoista peräti 27 mitalia.

Korostamisen paikka on se, että Krista ja Kati ovat seuran omia kasvatteja. Jenni Tolonen siirtyi Lieksasta vahvistamaan viestijoukkuetta ja tulos on nyt näkyvissä. Vaikka mieshiihtopanostukset ovat tulevissa vuosissa, on oma juniorityö tuomassa tulosta. Seurassa on noin 30 juniorihiihtäjää, joilla on nyt todella innostavat esimerkit vahdittajina. LipHS on tukenut hiihtäjiä muun muassa kilpailu- ja lisenssimaksuja hoitamalla ja valmennukseen panostamalla.

Seuran hiihtäjien hyvä menestys on ollut erinomainen hengennostattaja, jossa nuoret hiihtäjät itse ovat parhaita esimerkkejä. Talkoisiin on ollut aiempaa helpompi löytää tekijöitä.

Tämän päivän naishiihtäjät, ainakin liperiläiset, pärjäisivät kauneuskilpailuissakin. Samoin välineet ja vaatetus ovat jotain aivan eri luokkaa kuin siirirantasten –aikoina. Ehjäpä sekin on lisäämässä lajin vetovoimaa.

Antaisiko menestys potkua tuleville vuosille jopa Lappalaisen veljesten muistohiihtojen kansalliselle ja kansainväliselle elvyttämiselle. Tämä päivä ja historia lyövät joka tapauksessa hiihtokättä Liperissä.

Vastaa