Käyttökelpoista tilaa

Koulujen lopettamisten ja oppilaiden siirtojen myötä on kunnan käsiin jäänyt ja jäämässä isoja kiinteistöjä, jotka odottavat joko uusiokäyttöä tai uutta omistajaa.

Rakennukset ovat keskimäärin hyväkuntoisia, mutta kokonsa vuoksi niiden käyttökustannukset ovat hidaste kaupanteolle ja rasite omistajalleen. Tämä tekee myyntihinnoista hyvinkin ostajaystävälliset.

Paras ratkaisu olisi, jos kiinteistöt pystyttäisiin hyödyntämään taajaman tai kylän asukkaiden käyttöön ja kokoontumispaikaksi. Käyttökustannukset ilman merkittäviä tuottoja nousevat kuitenkin useimmiten siirroille esteeksi.

Kiinteistöjen myynti yrityskäyttöön taas toisi elämää ja uusia työpaikkoja. Aloittavalle yrittäjälle käyttökelpoisten tilojen löytäminen muutaman kymmenen tuhannen euron hintaan tarjoaisi ainutlaatuisen mahdollisuuden. Näin vältyttäisiin alkuvaiheen raskaasta velkaantumisesta ja aikaa vaativista uusinvestoinneista.

Hyvä esimerkki on Vaivion koulu. Pyydetyllä 65 000 euron hinnalla ei saa paikkakunnalta juuri minkään kokoista asuntoa. Tässä on tarjolla kolme asuintilaa ja neliöitä kaikkiaan 276. Valmiit luokka- ja harrastustilat odottavat ottajaansa ja hyödyntäjäänsä. Käsistään kätevälle on tarjolla houkuttava ratkaisu.

Myyntiin on näillä näkymin joskus syksyllä tulossa Käsämän koulukiinteistö. Ristin koulun kohtalosta on meneillään valitusprosessi ja kahden ison koulukiinteistön tulevaisuus odottaa lopullisia ratkaisuja.

Jo kertaalleen myydyn Lautasuon koulun kohtalona lienee koko rakennuksen purkaminen, kunhan siihen liittyvät läheisen rakennuksen lämmitys on ratkaistu. Kirkonkylän kohtalaisen hyväkuntoiselle ns. pienten koululle mietitään vielä jatkokäyttöä. Pahimmassa tapauksessa kadotus odottaa sitäkin rakennusta, mutta sitä ennen kaikki kivet on käännettävä.

Isojen kiinteistöjen alasajo purkamalla maksaa noin 100 000 euroa/kiinteistö. Kun ylläpitokulut tyhjillään ovat noin 30 000 euroa vuodessa, noussee purkukin perustelluksi vaihtoehdoksi.

Kiinteistöjen myynti jatkokäyttöön pitää olla ensisijainen tavoite. Valtakunnalliseksi vetonaulaksi kivikouluista ei ole, niitä kun on tarjolla vähän joka puolella, Rääkkylässäkin.

P.S.
Vanhoista kivikouluista löytyy omakohtaista kokemusta. Aikoinaan ostimme toimittajaporukalla Lieksan kaupungilta Viitakosken koulun, kaukaa korven keskeltä. Tavoitteena oli rakennuksen kunnostaminen yhteiseen ja ehkä vuokrakäyttöönkin. Kunnanvaltuusto ei hyväksynyt hallituksen esittämää kauppaa – meille arvoitukseksi jääneestä syystä. Ehkäpä meidän toimittajien onneksi.

Vastaa