Alkuvuoden oikkuja

Lehtimiestaipaleeni ajan olen periaatteessa välttänyt pääkirjoituksen tekemistä säästä; sen kun jokainen näkee silmissään ja kokee luissaan. Mitä sitä tällä palstalla enää erikseen taivastelemaan. Joskus on ehkä tullut varoiteltua liukkaista keleistä tai heikoista jäistä.

Nuo tutut varoitukset pätevät edelleen. Ehkä nyt on syytä muutamalla virkkeellä pähkäillä näitä sää- ym. poikkeamia. Heijastelevatko ne maan ja maailman yleistilannetta, tiedä häntä.

En ainakaan muista vuotta, jolloin kunnon talven tuloa on odoteltu tähän malliin. Kotiseutu-uutistenkin kiinteistöön rakennettiin pakkasten tuloa ja polttoöljylaskua peläten maalämpö; se kun kaipaa toimiakseen vain sähköä. Kun kovimmat pakkaset ovat jääneet paitsi lyhyiksi – myös vaatimattomiksi – ei suuria säästöjä ole syntynyt.

Kesä näyttää sitten, mitä paljolti tulematta jäänyt talvi on luonnolle tehnyt. Lintujen kevätviserrys on pihapiirissä alkanut ja pöllöt huhuilevat runsaasti etuajassa.

Kesäheinät eli paikallislehden kesätoimittajat heilimöivät ajallaan ja Kotsarillakin on haku päällä. Tulevan kesän Eemeli purjehtii avustustehtävissä maailman merillä eikä ehdi tänne meitä ilahduttamaan. Ilmeisesti hän on suositellut toimittajan töitä kaukomailla, sillä yksi hakemuksen lähettäjistä on nimeltään Nghi Le Thanh.

Hakijan synnyinmaa on Vietnam, tämänhetkinen kotipaikka Ylivieska. Siisti, valokuvalla varustettu hakemus, kuvastaa vahvaa kiinnostusta suomalaiseen työelämään. Vaikka lähetteen kieliasu ”Kesä tulle ja minä olen Suomissa 2-vuotta…”, ei suoraan toimittajan työhön viittaisikaan, täydet sympatiat tuo hakemus herätti.

Yksi talven oikuista liittyy kalastukseen Liperissä. Kirkkorannassa sijaitseva lohiallas on antanut monelle pyytäjälle komeita saaliita, mutta Kari Tuomen tuo allas yllätti aivan erikoisella tavalla. Lohipilkkiin tarttui ja jäälle nousi oikea luistin – onneksi ilman sisältöä. Tuskin pannulle saalis tietään löysi.

Jäämme nyt odottelemaan kevään puhkeamista täyteen kukkaansa (tai pelkäämään takatalvea). Millainen kesä meitä odottaakaan?

Vastaa