Hyviä yritysuutisia

Yrityselämässä parin viime vuoden uutiset ovat olleet kovasti mollivoittoisia. Liperissä on onneksi pahoilta takaiskuilta vältytty. Rääkkylässä esimerkiksi Muovin omistajavaihdos ja tuotannon siirtyminen muuanne, on ollut takaisku jo sinänsä suppeahkolle elinkeinorakenteelle.

Muutaman vuoden hiljaisuus Liperissä on nostanut tummia pilviä Välikankaan sinänsä monipuolisen teollisuusalueen ylle. Uskoa on pitänyt yllä alueen kivijalan, Mantsisen konepajan, laajentuminen ja menestyminen.

Nyt on kuitenkin niiden hyvien uutisten aika. Alueen kehittämisessä merkittävää roolia kantanut kunnan elinkeinoyhtiö Lipertek Oy ja sen toimitusjohtaja Kari Nousiainen ovat edelleen iskussa. Eilen julkistetut laajennukset ja panostukset kertovat siitä selkokielellä.

Kolme vuotta sitten aloittanut Kaptas Oy laajentaa merkittävästi ja alueelle siirtyy vuoden sisällä kokonaan uusi yritys Carelia Tools Oy. Uutta tuotantotilaa syntyy yhteensä noin 2000 neliötä ja alueelle tulee ratkaisujen myötä ainakin kaksikymmentä uutta työpaikkaa. Lipertek rakenuttaa hallit, sehän on saanut entiset kiinteistövastuut pääosin pois käsistään.

Tuoreet Josek Oy:n tilastot osoittavat sen, ettei työpaikkojen määrä kasva tänä päivä sitä vauhtia, johon on totuttu. Uusia yrityksiä on syntynyt, mutta automatiikka tulee vauhdilla niiden mukana. ”Suurella rukkasmäärällä” ei enää pärjätä, yrityksiltä vaaditaan entistä enemmän osaamista ja rohkeutta investoida nykytekniikkaan. Ihmisen kannalta se on huono asia, mutta kilpailukyvylle monilla aloilla välttämättömyys.

Yritysten ratkaisut ja sijoittuminen Liperin Ylämyllylle osoittaa vähintään kyseenalaisiksi väittämät, että kunnan elinkeinotoiminnan tulevaisuus olisi kiinni kuntarajojen poistamisesta, mieluummin päinvastoin. Kyse on paikkakunnan vahvuuksista ja ihmisten valmiudesta uusiin ratkaisuihin. Kaikki kunnia Josek Oy:lle, mutta kuntakohtaisiin sijoituspaikkaratkaisuihin sen rooli ei anna juurikaan pelivaraa. Josekin osakaskunnat edellyttävät tasapuolisuutta, Lipertek sen sijaan voi toimia oman kuntansa kilpailukyvyn turvaajana ja edistäjänä. Oma elinkeinoyhtiö on paikkakunnalle edelleen ensiarvoisen tärkeä; sen nämäkin uutiset osoittavat.

Juuri tämäntyyppiset ratkaisut antavat elinvoimaa ja lisäävät uskoa mahdollisuuksiin selvitä, myös itsnäisenä kuntana. Rääkkylä voisi myös säväyttää elinkeinopuolella, heitetään se haasteeksi!

Siellä vinhaa vauhtia rakentuvan Valopiuhan merkitys kasvaa, kun samanaikaisesti vastaavat hankkeet takkuilevat – ja ehkä osin hiipuvatkin.

Vastaa