Onnea omalle polulle

Joensuun seudun kuntaliitoshankkeen karahtaminen kiville ei ollut yllätys. Itsenäisyysajattelun laajuus ja korkeahko yksituumaisuus eivät jättäneet jossittelulle sijaa. Selvityksen käynnistäjän, Outokummun kaupungin, oma päätöksenteko jätti kiemuraisen kuvan.

Liperissä edes kova sisäinen – ja ulkoinenkin – vyörytys ei kääntänyt valtuuston päätä, päinvastoin tiivisti rivejä itsenäisen kunnan puolesta. Maakuntalehden ennakointi 14-16 liitoksen kannattajasta hupeni lopulta kymmeneen.

Moni kuntalainen ja valtuutettu kysyy varmasti sitä, miten tästä eteenpäin. Mitkä ovat ratkaisun vaikutukset käytännön tasolla? Tuskinpa ihmeelliset, eihän tässä tehty päätöstä mistään muutoksesta, jätettiin vain ottamatta Liperin kuntahistorian suurin ulkoistamisaskel. Vastuu tulevista ratkaisuista on edelleen omissa käsissä.

Liperin valtuustossa harmiteltiin hieman sitä, etteivät kuntien luottamus- ja virkamiesten väliset neuvottelut asiasta olleet riittävän laajoja ja syvällisiä. Liitoksia taisivat olla liimailemassa enemmänkin ulkoparlamentaariset tahot. Lopullisia päätöksiä tehtiin yhden miehen yksiniitisen selvityksen varassa vertaamatta riittävästi ratkaisun plussia ja miinuksia. Neuvottelulaiskuuden myönsi myös Joensuu.

Tuskin Joensuun seudun ratkaisu mikään lopullinen on, mutta aikansa mahdolliseen seuraavaan vaiheeseen paluu kyllä vie. Outokummun ongelmana omille jatkoneuvotteluille on yhteisen kuntarajan puuttuminen, kun Liperi on välissä.

Nyt tehdyn selkeän valtuustoratkaisun jälkeen on syytä lopettaa kunnan sisäistä ilmapiiriä repivät riidat ja hyväksyä vanha sanonta: päätös on tehty ja pulinat pois. Liperillä on etsikkoaika yhdistää rivinsä ja avartaa sisäinen ajattelunsa. Se on yhteinen etu.

Tilanteessa, jossa liitos olisi toteutunut, olisimme siirtymässä taajamien välisistä kisoista lakkautettujen kuntien väliseen kilpalaulantaan palveluista ja investoinneista.

Siinä leikissä olisivat Joensuun pottia jakamassa Liperin lisäksi Kontiolahti, Outokumpu, Polvijärvi, Pyhäselkä, Eno, Kiihtelysvaara ja Tuupovaara. Päätöksenteko vain olisi paljon nykyistä kauempana, paikallisia tarpeita vähemmän tuntevissa käsissä.

Rakennetaan Joensuun ja ympäristökuntien suuntaan ja kesken entistä toimivampaa ja luontevampaa yhteistyötä tulevaisuuden perustaksi.

Vastaa