Toiveita tulevalle

Pitäjäseura on perinteiden vaalija. Sillä on myös näkyvä (tai näkymätön) rooli kuntalaisten yhteishengen rakentajana ja eripuraisuuden tasoittajana. Liperille tyypillisiä taajamien välisiä riitoja ei ainakaan niitä kiihdyttämällä poisteta. Toivotaan taitavaa junailua Liperi-Seuralle kuntalaisten identiteetin ylösrakentamisessa. Näyttelyhalli on hyvä esimerkki yksituumaisesta tekemisestä. Ollaan ylpeitä mitä sillä saralla on saatu aikaan ja keskitetään voimat olennaiseen. Ollakseen valmis, hallin pitää syntyä myös sisäisesti.

Rohkeutta kuntapäättäjille tulevissa haasteissa (=ongelmissa). Tyhjää äänestäminen kertoo päätöksentekokyvyn puutteesta. Monikohan jättää tyhjän lipun, jos kunnan itsenäisyydestä joudutaan äänestämään?

Päättäväisyyttä siis Liperin päättäjille. Kuntaliitosratkaisut tulevat aivan liian nopeasti ja monet kuntalaisetkin ovat vielä housut kintuissa. Itsenäisyys tarkoittaa päätösvallan pitämistä omissa käsissä, liitos sen luovuttamista naapureille, yksinkertaisuudessaan.
Hätäiseen liitokseen ei peruutusvaihdetta löydy, mutta yhteistyön tiellä on hyvä harjoitella isompiin kuvioihin. Selvitys antaa käyttökelpoisia eväitä yhteistyön tiivistämiselle ja kuntien itsetutkisteluun.

Lohtua ja osanotto Viinijärven yläasteelle ja Käsämän koululaisille. Valtuustolla oli valittavanaan vain huonoja ratkaisuja, kun jostain piti säästää. Myös kaikkien kyläkoulujen lopettaminen yhdellä rysäyksellä olisi tehnyt kipeää. Äänestyspäätökset eivät olleet ensimmäisiä, tuskin viimeisiäkään. Leppälahtelaiset ovat vieläkin katkeria koulunsa menettämisestä eikä kirkonkylällä ole toivuttu lukion lähes yht´äkkisestä loppumisesta. On synti, kun sivistys on jatkuvassa leikkurissa ja koululaiset myllytyksessä.

Sairaille pitää toivoa parempaa terveyttä, huonohampaisille kivuttomia päiviä. Ja lääkäreitä on syytä odottaa runsaasti lisää, tuplamäärä nykyiseen. Vain eläinlääkintä taitaa olla Liperissä tyydyttävällä tasolla. Toivotaan, että uusi terveyskeskus houkuttelee ammattitaitoisia osaajia kuntaan, ja purkaisi ruuhkia. Kenenkään ei olettaisi vakavissaan uuden rakentamista vakavissaan jarruttavan.

Nyt voi kokeiluhenkisille suositella tutustumismatkoja naapurikaupunkien terveyspalveluihin, ne kun ovat vapaasti käytettävissä vuoden alusta. Matka voi olla vähän pitempi kuin kirkonkylälle. Alueen parhaiten toimivat palvelut löytynevät Rääkkylästä.

Reipasta otetta Rääkkylän uudelle kunnanjohtajalle Teemu Kejoselle. Pieni kunta ponnistelee yllättävänkin yhtenäisenä itsenäisyysurallaan. Rääkkylä on pieni kunta itsenäisenä, mutta todella pieni se olisi jonkin isomman liitoksen rattaissa.

Kaikille poliiseille ja oikeusneuvoksille toivotellaan rauhallisempaa vuotta, jotta ehtivät entistä pienemmät resurssinsa oikein suunnata. Liperistä on virkavaltaa ja oikeutta työllistetty näinä vuosina riittävästi. Poliisilla on nyt omat soppansa selvitettävänä ja organisaatiouudistukset opeteltavana.

Hyvää Uutta Vuotta kaikille liperiläisille ja rääkkyläläisille! Piristetään tulevaa vuotta kekseliäin, rakentavin ja kannustavin keinoin. Varotaan poikkeuksellisen talven liukkautta ja heikkeneviä jäitä.

Vastaa