Ideat tervetulleita

Ideoita ei ole koskaan liikaa, eikä niitä pidä piilotella. Hyvät ideat toteutuvat – ainakin kerran, parhaat jäävät elämään joskus pitkäksikin aikaa. Huonojen alas ampumisesta kansa kyllä pitää huolen.

Oli mielenkiintoista kokea ensi kertaa järjestetty Roukaraina Kivekkäiden kesäteatterinäyttämöllä. Tapahtuma toi suomalaisen elokuvan hauskalla ja avartavalla tavalla niin lähelle katsojaa kuin mahdollista. Se avasi taustoja ja tekemisen iloja ja suruja aivan uudella tavalla. Päätteeksi näytettyä elokuvaa seurasi tämän jälkeen aivan eri silmällä.

Roukarainan ”isä” ja ideoija Hannu Virolainen oli parin sadan katsojan määrään ihan tyytyväinen, mutta enemmän olisi katettuun katsomoon mahtunut. Lauantain lukema olisi voinut olla isompi ilman yleisurheilun MM-kisalähetystä ja hopeaheittoa.

Roukaraina syntyi nopeasti ja hyvin pienellä budjetilla. Aikainen herääminen ja markkinointipanokset täyttäisivät katsomon ja tekisivät tapahtumasta vähintään maakunnallisen. Virolaisella on kokemuksensa pohjalta mainiot eväät alan ammattilaisten houkuttelemiseen paikalle. Uudet ideat jo muhivat, näin oletan.

Itselle ensimmäisenä iltana nähty Kuningasjätkä taustoituksineen oli elämän toiseksi paras elokuvakokemus – jos ei peräti ykkönen. Ainoana kilpailijana muistissa ovat lähes kuuden vuosikymmenen takaa maalaistaloissa esitetyt mustavalkoiset luontokuvat. Ne olivat pienelle pojalle jotain aivan mykistävää.

Roukarainaa ei oltu tarkoitettukaan elokuvaväen kohtaamispaikaksi esimerkiksi Sodankylän kuulujen festivaalien tapaan. Meno katsomossa ja paikan päällä oli raitista ja leppoisaa: juotiin kesäteatterissa myymättä jääneitä virvokkeita ja narskuteltiin popcorneja. Sopivat tapahtuman tunnelmaan.

P.S.
Yritystoiminnassa on eloa Liperissä ja taantuman merkkejä Rääkkylässä. Vaikka Rääkkylän Muovin yhdeksän työpaikan katoaminen ei valtakunnallista uutiskynnystä ylitäkään, paikallisesti se on iso isku. Rääkkylän Muovin voidaan sanoa olevan osa paikkakunnan identiteettiä.

Liperiin on vastapainoksi kuhahtanut ihan pienessä ajassa useita uusia yrityksiä eri puolille pitäjää. Rääkkylässä kuntalaiset eivät ole kovin paljon käytöllään pystyneet vaikuttamaan Muovin menestykseen. Liperissä uusien yritysten (niin kuin nykyistenkin) tulevaisuus on paljolti paikallisten käyttäjien käsissä.

Vastaa