Sadan vuoden takaa

Kuvassa Väinö Tuhkanen

Kun vierailee naapurimaissa, sitä aina sihtaa myös paikallisia lehtiä ja niiden sisällön oivalluksia. Äskettäiseltä Viron matkalta tarttui vaatteisiin sikäläinen tapa ilmoittaa ja kutsua lehdessä esimerkiksi jonkin alueella tunnetun henkilön 120-vuotispäiville. Tarkemmin kyse on tavasta muistella jo edesmenneitä merkkimiehiä ja –naisia.

Ihan sattumalta tämä sama käytäntö tulee vastaan myös Liperissä. Paikallisen merkkimiehen, Liperin meijerin pitkäaikaisen toimitusjohtajan Väinö Tuhkasen aikaa (1946-76) ja ilmiöitä kokoonnutaan muistelemaan sunnuntaina Penttilän museoalueelle. Väinön syntymästä tulee marraskuussa kuluneeksi sata vuotta.

Ilman Väinö Tuhkasta Liperin meijeristä olisi tuskin tarvinnut kirjoittaa satavuotishistoriikkia. Hän tuli meijerin isännöitsijäksi ja sitten toimitusjohtajaksi haastavalla ja repivälläkin 1960-luvulla, jolloin paikallista meijeriä kosittiin ja vietiin vähän joka suuntaan. Meijerin rohkeat investoinnit ja omapäisyys takasivat sen tulevaisuuden – aina 2000-luvulle saakka.

Talousneuvos Väinö Tuhkanen oli paitsi määrätietoinen johtaja myös vahva persoona, jonka elämäntaival päättyi veteraanihiihtoon vuonna 1992.

Tuhkasen seuraaja, Matti Hämäläinen on yksi silloisen esimiehensä ja opastajansa muistelija sunnuntain tapahtumassa. Hämäläinen sanoo Tuhkasen arvostaneen aina tuottajia. Tätä oppia Väinö tartutti seuraajaansa yhdessä tiloja kiertämällä. Tuhkasen personasta ja tehokkuudesta kertoo esimerkkinä lounastapa: muut syöjät vasta aloittelivat, kun Väinö jo pyyhki suutaan lautasen tyhjennyttyä.

Muitakin tasasatasia tähän vuoteen mahtuu. Roukalahden Kivekkäät yltää myös kyseiseen ikään tänä vuonna. Sitä juhlitaan tulevana syksynä.

Pitkän taipaleen on vireästi kulkenut myös pienen Niemisen kylän sykkivä sydän, Niemisen Urheilijat, joka juhlii elokuun alussa 80-vuotistaivaltaan.

Kunnia poisnukkuneille, onnittelut pitkää taivalta vielä kulkeville. Aikakirja kertoo, että kesä sata vuotta sitten oli yhtä aikaisessa kuin tänä vuonnakin.

Vastaa