Lehden lukijalupaus

Moni lehti julkaisee lukijalupauksensa painettuna, usein vakiona sivuillaan. Lupaus vaatii päivityksen, kun asiat toimintaympäristössäkin muuttuvat. Jokin säilyy kuitenkin painetussa viestinnässä ennallaan. Se on lukijain palaute ja näkyvyys lehden sivuilla.

Kotiseutu-uutisilla ei ole lehdessä painettua linjausta, mutta perusasiat: paikallisuus, puolueisiin sitoutumattomuus, tilattavuus ja lukijan ääni ovat säilyneet. Jo lehden ensimmäisessä numerossa korostettiin lukijain merkitystä lehdenteossa.

Juttu- ja uutisvinkit toimitukseen ovat yksi osa tätä vuorovaikutusta. Eivät toimittajat joka paikkaan ehdi ja nykytekniikka on mahdollistanut aivan eri tavalla tiedonkulun. Kännykkäkameroiden kuvatkin alkavat olla parhaimmillaan julkaisukelpoisia.

Toinen osa vuorovaikutusta on Lukijalta–palsta, jonka laajuus ja sisältö suuresti vaihtelevat. Useimmiten kunnassa käsiteltävinä olevat suuret asiat lämmittävät parhaiten keskustelun yhteisistä ratkaisuista. Niitä on riittänyt viime aikoina erityisesti Liperissä, vaikka tähän lehteen ei ajoissa tullutta lukijapalautetta ollutkaan. Koulu- ja terveyskeskuspäätökset taisivat puhaltaa ilmat keuhkoista sekä päättäjiltä että kuntalaisilta.

Kimmokkeen tähän pohditaan antoi oikeastaan kaksi varsin tuoretta aiheeseen liittyvää palautetta. Ne olivat – mielenkiintoisesti – paljolti aivan eri näkökulmasta lähteviä.

Yhdessä palautteessa toivottiin (niin kuin toimituskin toivoo) lisää lukijain kirjoituksia lehden sivuille. Viestissä suorastaan janottiin lukijain mielipiteitä, näin tuon voisi tulkita.

Toisessa yhteydenotossa paheksuttiin sitä, millaisia mielipiteitä lehti on äskettäin julkaissut. Puhelimessa mainittuja sisältöjä oli kirjoituksesta kuitenkin vaikea – edes jälkikäteen – löytää.

Lukijan palstalla julkaistaan kirjoittajan – ei päätoimittajan tai toimituksen – mielipiteitä. On aivan perusteetonta samaistaa lehteä näihin kannanottoihin. Kotiseutu-uutiset pyrkii parhaansa mukaan vaalimaan myös kuntalaisten sananvapautta levikkialueellaan.

Toki kirjoituksia joudutaan käsittelemään esimerkiksi niitä lyhentämällä, ja joku jää julkaisemattakin, mutta yleensä mielipiteet löytävät kyllä tiensä perille. Jos paikallislehti niitä piilottelisi, joku muu julkaisisi joka tapauksessa.

Arvostamme ja korostamme entisestään omalla nimellä kirjoittamista. On reilua seisoa mielipiteidensä takana eikä kätkeytyä nimimerkin verhoon. Nimimerkkikirjoituksia julkaisemme vain tarkan harkinnan jälkeen. Kotiseutu-uutiset ei ole lähtenyt nurkan takaa ampuvien nimettömien tekstiviestien linjalle – vaikka ne yleensä pääkirjoituksia kiinnostavampaa luettavaa olisivatkin.

Vastaa