Onnea ja menestystä, osa II

Oikeastaan ennen kuin lukija etenee tässä tekstissä, hänen kannattaisi lukaista lainaus lehden etusivulta 45 vuoden takaa. Se loisi mielenkiintoisen vertailun tämänpäiväiseen elämänmenoon. Jutussa käsiteltiin kuntauudistusta ja peruskoulukysymyksiä.

Täsmälleen samojen kysymysten äärellä Liperi on tänä päivänä. Ensi maanantaina kuntapäättäjät teklevät – jälleen kerran – tärkeitä päätöksiä kouluverkosta. Taustalla kukkii myös pohdinta siitä, mikä on Liperin kohtalo vireillä olevassa kuntauudistuksessa.

Ei tarvinne paljon korostaa sitä, että ratkaisut ovat sekä tekijöilleen että tekojen kohteille erittäin hankalia. Valtuutettujen kokouspalkkioita ei kannata kadehtia, aikanaan tämän kokouksen osalta. Paineita riittää loppusuoralle saakka.

Näiden kouluvääntöjen taakse peittyy paljon isompia asioita ja ratkaisuja. Viime kauden katastrofituloksen perusteella sen kaikki tietävät. Koulupalikoissa puhutaan kymmenien tuhansien tai korkeintaan parin sadan tuhannen säästöistä. Olivatpa oikeat luvut mitä hyvänsä, iso urakka jää vielä tavallaan piiloon.

Laskelmat, joiden pohjalta valtuusto maanantaina ratkaisuja tekee, eivät kuitenkaan saa olla tulkinnanvaraisia. Kovin toisistaan poikkeavat laskelmat ja tehtävän vaikeus ovat heilutelleet nyt päätöksiä jo liian paljon. Jos valtuustossa ei synny nyt yksiselitteistä päätöstä puoleen taikka toiseen, on vahva syy epäillä tuleeko isommistakaan talkoista jatkossa mitään.

Viinijärven yläaste näyttäisi nyt joka tapauksessa saavan ainakin jatkoaikaa. Jos vertaillaan Liperin kahden yläasteiden aktiivisuutta ja julkikuvaa, Viinijärvi painii omassa sarjassaan. Siellä on virtaa ja halu näyttää se myös ympäristölle.

Vaikeiden asioiden varjo näyttää kuitenkin lankeavan Viinijärvelle, ja harmittavasti kylätoiminnan ylle. Elämä taajamassa on viime aikoina näyttänyt aivan erityisen aktiiviselta. Toivotaan, etteivät kylätoiminnan sisäiset ristiriidat kaada hehkuvaa tekemisen kipinää. Ratkaisut ovat joka tapauksessa varsin kovia, kun koko hallitus menee kesken kauden uusiksi.

Kaikille Liperin päättäjille ja kylätoimijoille: Onnea ja menestystä tulevan viisaaseen rakentamiseen. Kouluasioiden lisäksi pöydällä on terveysaseman paikka ja seuraavana koko kuntatulevaisuus. Talouskin pitäisi saada tolalleen. Nyt se on vielä omissa käsissä.

Vastaa