Vaikuta uimalla

Ennakkotieto Liprakan uimahallin sulkeutumisesta vuoden lopussa on saanut monet liperiläiset, erityisesti hallin aktiivikäyttäjät, takajaloilleen.

Liperiläiset ovat oppineet odottamaan liikuntapalveluja -parhaana esimerkkinä jäähalli – vuodesta toiseen. Aina ei ole kysymys ollut edes euroista. Hankkeet ovat hautautuneet joko politiikan tai paikallisen aluepolitiikan rattaisiin.

Uimahalli paikkakunnalla on kuitenkin jo valmiina, ja kunta on osallistunut sekä siihen tehtyihin investointeihin että ylläpitoon. Joidenkin mielestä sen sijainti on huono, mutta käytännössä Käsämä sijaitsee kuntalaisten kannalta niin tasapuolisessa paikassa kuin olla voi. Sinne on yhtä pitkä matka kaikista kolmesta taajamasta, ja maaseudulla asuvillekin sen sijainti on keskeinen.

Tuntuisi täysin käsittämättömältä, jos tällainen, kaikkialla Liperin kokoiseen kuntaan kuuluva, palvelu suljettaisiin ja siihen kohdennetut investoinnit hukattaisiin. Nykyisessä taloudellisessa tilanteessa tuntuu tietysti vaikealta, että kunta tekisi palvelun turvaamiseksi merkittäviä investointeja. Sen sijaan kaikki muut keinot on selvitettävä ja käytettävä. Ratkaisut uimahallista ovat tietysti sen omistajan, Luovin, käsissä, mutta on vaikea uskoa, etteikö vuosikymmeniä paikkakunnalla toimineella järjestöllä olisi vahva halu toiminnan turvaamiseen. Pitää vain löytää uusia keinoja ratkaisuksi.

Liprakan uimahallin toiminta on tähän saakka järjestetty ja aikataulutettu ammattioppilaitoksen ja Luovin omien kuntoutustarpeiden mukaiseksi. Ehkäpä juuri tämän vuoksi se on jäänyt monelle liperiläiselle kaukaiseksi, jopa tuntemattomaksi liikuntavaihtoehdoksi. Yllättävän usein on törmännyt kommentteihin, ettei kuntalaisille ole ollut riittävää tietoa yleisövuoroista tai tarjolla olevista ryhmistä. Vaikka uimahalli ei ole kovin suuri eikä sieltä löydy liukumäkeä, sen kapasiteetti on kuitenkin merkittävästi nykyistä käyttöastetta suurempi. Halli saunoineen on siistissä kunnossa.

Liprakan yleisövuorojen käyttöä ovat vähentäneet myös hyvin rajalliset aukioloajat. Halli on kaikki viikonloput kiinni ja sulkeutuu esimerkiksi perjantai-iltana jo viiden aikaan iltapäivällä. Myös joulun seutuna ja koululaisten loma-aikoina hallin ovet ovat olleet kiinni.

Ryhmille tarkoitettuja palveluja on, mutta nekin lienevät syntyneet ensisijaisesti käyttäjien aloitteesta. Esimerkiksi seniorit ovat olleet erittäin tyytyväisiä ja uskollisia säännöllisen vuoron ja jumppaohjaajan saatuaan.

Päättäjiä pitää innostaa ja kannustaa ratkaisujen hakemisessa, mutta jokainen meistä uimataitoisista voi ryhtyä harrastamaan talviaikaan lajia muuallakin kuin avannossa (tai olohuoneen nojatuolissa). Liprakan vesi on juuri sopivan lämpöistä ja virkistävää lajin harrastajille. Samoin on syytä aktivoitua kokoamaan ryhmiä ja neuvotella niiden uintivuoroista.

Aukioloaikojen jatkaminen on hallin ylläpitäjän ratkaistavia asioita, mutta käytön kasvaessa olettaisi ovienkin pysyvän pitempään auki. Mielestäni tässä olisi liperiläisille kansanliikkeen paikka, ja se voitaisiin toteuttaa joukolla Liprakan saunaan ja uimaan menemällä. Uimahallin kokoa ja palvelujakin on helpompi punnita, jos on siellä itse uimassa tai selkähieronnassa käynyt.

Hallin ovien sulkeminen erityisesti sellaisessa tilanteessa, jossa paikkakunnalla ei ole muuta vaihtoehtoa, ja ainakin Joensuun hallit pursuavat ylikäytöstä, olisi vastuutonta. On turha kuvitella, että Liperiin rakennettaisiin lähivuosikymmeninä uutta uimahallia.

Liprakassa virkistäytynyt

Kommentit

  1. Avatar Kirjoittanut heini parkkinen

Vastaa