Innolla nostalgiaan

Tämä maa tai nämä kunnat eivät tule valmiiksi vanhoja muistelemalla. Onneksi meillä itse kullakin on kuitenkin runsaasti mielikuvia eletystä ajasta, siihen liittyvistä tapahtumista ja käänteistä lähes kaikessa. Isot kertamuutokset huomaa, mutta pitemmän aikavälin tarkasteluun tarvitaan aikajanan ja ajatuksen siirtämistä kerralla tarvittava määrä vuosia tai vuosikymmeniä taaksepäin.

Näiden nostalgiasivujen julkaisun juuret ulottuvat oikeastaan 200 vuotta taaksepäin, aikaan jolloin pappi Perander vaikutti Liperin kirkkoherrana. Häntä koskevan esityksen kuuleminen sytytti ensin kipinän tekstin julkaisemiseen (tässä lehdessä vähän tiivistettynä). Kipinä, kuukausia sitkeästi hehkuttuaan, johti tähän mielenkiintoiseen teemanumeroon.

Aikajanaa ei kuitenkaan siirretty kahta sataa vuotta taaksepäin, vaan varovammin, aikaan 40-50 vuotta sitten. Tuosta lähtien, vuodesta 1966 alkaen, oli silloin ilmestymisensä aloittaneen Kotiseutu-uutisten materiaali käytössä. Se avasi koko lailla erilaisen Liperin ja Rääkkylän, näiden elämän ja elinkeinot.

Yhdellä kertaa resurssit riittävät vain suppeaan raapaisuun, josta kenenkään on turha hakea jotain kokonaisuutta. Palikoista – omilla tiedoilla ja muistoilla täydennettynä – saa kuitenkin erinomaisen keskustelunaiheen. Myös nuorelle polvelle sivut avaavat ”elämän ennen meitä” näkösälle.

Se palaute, joka tästä teemasta on jo etukäteen tullut, herättää ilman muuta kiinnostuksen jatkosta. Eiköhän teemaan palata viimeistään vuoden kuluttua, parhaassa tapauksessa jo kesänostalgiaa herätellen. Ne, jotka hoksasivat juttuideansa tai ilmoituksensa puuttuvan tästä lehdestä, laittakaa se talteen seuraavaa kertaa varten. Paikallisiin asioihin liittyvät muistelut (kohtuumittaiset) ovat aina tervetulleita vaikkapa Lukijalta-palstalle.

Tätä nostalgianumeroa on selvitetty ja perusteltu useammassakin paikassa lehden sivuilla. Se kertoo vain siitä innostuksesta, jolla olemme Kotiseutu-uutisissa asiaan suhtautuneet.

Tätä innostusta on osaltaan lisännyt vielä se viime viikonvaihteessa paikallislehtien koulutustilaisuudessa saatu hyvä palaute lehden siirtymisestä yksipäiväisyyteen ja lehden sisällön ja ulkoasun kehittymisestä.

Toivomme, että nekin, jotka eivät ole vielä lehden tilaajia, oman paikallislehden tarpeellisuuden viimeistään nyt huomaavat! Lehti tulee postilaatikkoon nykyisin torstaisin, ja yleensä varmemmin kuin ohessa olevassa ensimmäisen lehden etusivun tiedotteessa kerrotaan.

Vastaa