Toimiva keskus

Kun Liperin perinteikkäälle maatalousopetukselle pantiin piste kaksi vuosikymmentä sitten, ja kun Joensuun yliopiston kyltit poistettiin Siikasalmen tienhaarasta, olivat ratkaisut jonkinlaisia shokkeja paikkakunnalle. Moni oli laittamassa pistettä koko hienon kulttuuriympäristön historialle.

Vuonna 2000 kaksi perhettä osti Siikasalmen kiinteistöt ja alueet – rohkeasti tulevaisuuteen luottaen. Määrätietoisella ja uhrautuvalla työllä paikalla on nyt Siikasalmen toimintakeskus, joka ei kaikilta osin ole edes liperiläisille kovin tuttu.

Tällä viikolla Siikasalmen kahta puolen pystytettiin toimintakeskuksen kyltit. Ne eivät kerro uudesta, vaan jo vakiintuneesta ja vahvistuneesta alueen käytöstä.

Maatalousopetuksen ja yliopiston toimintojen katoaminen synnytti tavallaan tyhjiön ja pahimmissa kuvitelmissa pelon koko Siikasalmen rakennusten ja ympäristön rappeutumisesta. Nyt on käynyt kuitenkin toisin: Siikasalmi on täynnä elämää ja toimintoja. Se työllistää yli kymmenen ihmistä ympärivuotisesti ja tarjoaa kesäaikaan töitä samanlaiselle määrälle, useimmiten paikkakunnan nuorille.

Merkittävin osa toimintaa on alusta alkaen ollut eskari-ikäisistä alkaen 1-9 –luokkalaisille tarkoitettu koulu, jossa tulevanakin syksynä saa sivistystä yli 50 oppilasta. Heistä suurin osa on oman paikkakunnan lapsia ja nuoria. Määrä on kasvanut tasaisesti, mutta alimmille luokille mahtuisi jälkikasvua.

Adventtikirkon koulu pohjaa kristillisiin arvoihin, ja hyödyntää luonnonläheistä ympäristöään käytännön opetuksessa yleisten opetusohjelmien puitteissa. Tavoitteena on tarjota turvallinen ja ihmisläheinen oppimisvaihtoehto. Koulu on täyden valtionavun piirissä. Toimintaa tuetaan lisäksi oman väen talkootempauksin.

Siikasalmessa uskonnonopetus säilyy jatkossakin kahtena tuntina viikossa, ja opetuksessa musiikki on esillä eri tavoin. Oppilaista noin 90 prosenttia tulee uskovaisista perheistä.

Juuri näinä päivinä toimintakeskus punertaa luomumansikoistaan, joita tila tuottaa paitsi omaan käyttöönsä myös paikkakuntalaisten herkuiksi. Luomupelloilla kasvaa myös perunoita, pensasmustikoita, vadelmia, viinimarjoja ja monta muuta herkkua. Ne takaavat paljolti omavaraiseen talouteen keskittyvälle keittiölle eväitä talven yli selviytymiseen.

Siikasalmi on paljon muutakin kuin koulu ja kesän mansikat. Se muun muassa kumoaa usein esitetyn väitteen, ettei Liperiin pystytä majoittamaan yhteen paikkaan linja-autolastillista matkailijoita.

Siikasalmen rivitaloista on kunnostettu kaksi asunto-osakeyhtiötä ja kymmenen vuokrahuoneistoa, joissa on yhteensä viitisenkymmentä asukasta. Matkailijoille keskus tarjoaa idyllisessä kartanossa 60 petipaikkaa ja lisäkapasiteettia löytyy mm. kahdesta rantasaunasta. Viime kesän suviseurojen aikaan Siikasalmi majoitti 140 vierasta!

Adventtikirkon avustuspalvelun kirpputori toimii vuokralaisena. Sitä ylläpidetään talkoovoimin ja tuotot käytetään kansainväliseen hyväntekeväisyyteen toimittamalla mm. vaatetavaraa Venäjälle ja Viroon.

Paikkakuntalaisille ja kauempaakin Liperiin tuleville on uutena tarjolla äskettäin valmistunut luontopolku. Talviaikaan kirkonkylälle auki pidettävä yhdyslatu on myös kaikkien käytössä.

Varsinaista liiketoimintaa Siikasalmessa ovat fysioterapiapalvelut. Tulevaisuudessa halutaan panostaa matkailun kehittämiseen ja kauniin ympäristön parempaan hyödyntämiseen.

Kommentit

  1. Avatar Kirjoittanut Anneli Kana

Vastaa