Kahdenlaisia kalansaaliita

Kun kesä lopulta tuli, siirrytään tällä palstalla kevyempään kerrontaan. Näin, vaikka mielikuvien varaan rakentuvasta kuntauudistuksesta tekisikin mieli kirjoittaa. Muistutetaan kuitenkin, miten on käymässä kaksi ja puoli vuotta sitten rakennetun Paras -hankkeen. Kaikkea muuta kuin priimaidea sekin…

Mutta iloisempiin asioihin vakavalla palstalla. Lapin asiat ovat tänäkin kesänä paikallisia uutisia. Liperiläiset ovat vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen käyneet isossa kalassa Tenolla, milloin paremmalla, milloin huonommalla menestyksellä.

Nyt on sitten se parempien uutisten vuoro. Perinteisesti juhannuksen Lapin-kävijöiltä Erkki ja Marja-Leena Tiaiselta tuli ensin viesti 3- ja 7-kiloisista lohista. Sitten alkoi kalapiireissä sitkeästi kiertää huhu 17-kiloisesta vonkaleesta.

Nyt tieto on kilon tarkkuudella vahvistettu. Mukana ollut vaaka lopetti lukemat 15 kiloon ja arvio päätyi 16 ja 17 kilon välimaastoon, lähemmäs seitsemäätoista (kuvassa). Äskettäin eläkkeelle jääneen Erkin aiempi ennätys on 12 vuoden takaa, noin 15-kiloinen lohi. Tämän juhannuksen saalis oli suuremmaksi. Lienee liperiläisten ennätyskala Tenolta?

Harvinaisia saaliita on löytynyt myös kotivesiltä, Savonselältä. Tarinan ansaitsee Vänttisen Maurin ja Ritvan saalis parin viikon takaa.

Laivaväylältä tullut tärppi osoittautui aivan joksikin muuksi kuin mitä vavan vääntymisestä saattoi odottaa. Syvyyksistä nousi värikäs rypäs ilmapalloja: viisitoista ehjää ja viisi jo heliuminsa menettänyttä.

Onneksi narun perässä ei ollut pallokauppiasta, sitä se olisi vielä puuttunut.
Nyt pallot on leikitty ja lasten käsissä viimeisetkin heliumit karanneet. Omistajan on turha haikailla enää karkulaistensa perään.

Alkukesän omat kalasaaliit ovat supistuneet pariin ahveneen ja samaan määrään särkiä, rannalta ongittuna. Talven pilkkiahvenet olivat selvästi suurempia.

Vastaa