Kirkonkylän raitti ajan hampaissa

Ihminen ja luonto muovaavat maisemaa ja elinympäristöä. Sen lisäksi koneet tekevät oman tehtävänsä. Liperin museolla on paneuduttu hienosti kirkonkylän tähän päivään ja eiliseen – kaivauduttu kuvaannollisesti sadan vuoden sisälle.

Museokesän avaava näyttely Muuttunut maisema avaa silmiä ja muistoja menneeseen ja ennen kaikkea siihen kehitykseen, joka vuosikymmenten myötä on tapahtunut elinympäristössämme. Pohjana on tietenkin ollut yleinen kehitys, mutta joka puolella paikalliset ratkaisut ovat tuoneet oman mausteensa näkymiin.

Tällainen pitkälle aikavälille sijoittuva tarkastelu ja vertailu ei voi koskaan olla täydellinen. Hankkeen päävetäjänä toimiva Liperi-Seura täydentää mielellään nyt esillä olevia kuvia yksittäisten henkilöiden kuvalahjoituksilla.

On sinällään hienoa, että vanhoja perinteitä vaaliva pitäjäseura elää edelleen tässä päivässä ja saa aktiivisia tekijöitä asialleen. Näyttely ei synny tyhjästä, vaan tarvitsee sitoutuneita ja innostavia tekijöitä taakseen. Liperi-Seuralla on ollut kumppaninaan kuvia kokoamassa kirkonkylän kyläyhdistys Pro Liperi.

Sen havainnon näyttelyssä kävijä helposti tekee, että aiemmin avarilta näyttäneet paikat kasvavat nyt usein puustoa tai pusikoita ja ovat kuvaajalleen erikoisen haasteellisia. Vaikka nykyinenkään taajamarakentaminen ei hengitä ahdistuneensi, oli elämä ennen monessa suhteessa väljempää.

Kirkonkylän valokuvanäyttely ei jääne ainoaksi sarjassaan. Järjestäjien kanssa esittelytilaisuudessa keskusteltiin siitä, että vastaavat maisemien muutokset esiteltäisiin muidenkin Liperin taajamien osalta. Olisi oikein mielenkiintoista nähdä lähes räjähdysmäisesti kasvanut Ylämylly vanhojen valokuvien kautta ja peilata samalla tavoin Viinijärven kehitystä. Yhtä lailla maisemamuutos on tapahtunut, ja vertailuun tuotavissa, myös haja-asutusalueen ilmeestä.

Olisi mielenkiintoista katsella nykyisiä maisemia myös lasten ja nuorten silmin. Siihen joka taloudessa olevat digikamerat ja hyvätasoiset kännykkäkameratkin tarjoavat hyvän mahdollisuuden. Idea on Liperi-Seurassa jo itämässä, näin ymmärsin.

Liperi on hyvä museopitäjä.

P.S.
Yhtä lailla kannattaa – paikallistenkin – pitää mielessä valtakunnallisesti merkittävä Myllyn Vanhat Autot –museoalue Ylämyllyllä. Siellä eletään entisaikoja esineiden: autojen, mopojen, moottoripyörien ja muiden ajoneuvojen aikaa. Museon tarjonta on sen verran tasokas ja mielenkiintoinen, että se ansaitsee viime vuosien muutaman tuhannen kävijän sijaan ainakin kymmenentuhatta vierailijaa. Hyvin harva sieltä pettyneenä valoon tulee.

Vastaa