Valmiita taloja ja tonttitarjontaa

Uutta asuinpaikka hakeville Liperi on harvinaisen monipuolisten vaihtoehtojen kunta. Selaamalla internet-sivuja, löytää kymmeniä valmiita vaihtoehtoja upeista omakotitaloista taajamissa sijaitseviin rivi- ja kerrostaloasuntoihin. Hintataso on selvästi kaupunkia alhaisempi, mutta luonto ja rauhallinen asuinympäristö tulevat silti kaupan päälle.

Asunto- ja tonttitarjonnan kattaessa nyt todella hyvin koko kunnan alueen, voi muutosta uuteen tai isompaan kotiin haaveileva unohtaa ennakkoluulonsa ja verrata kaikkia vaihtoehtoja rinnakkain. Erilaisuudesta on syntymässä Liperille voimavara.

Tämänhetkinen tilanne on otollinen markkinoinnille, koko kunnan kattavan tarjonnan esittelylle. Kirkonkylän ja Viinijärven uusilla asuinalueilla on nyt etsikkoaikansa. Jyristä kaikki tarjolla olleet tontit on jälleen kerran myyty loppuun.

Toki Jyriin tarvitaan jatkossakin uusia asuinpaikkoja, mikäli aiotaan tasaveroisesti kilpailla kaupungin ja sen ympäristökuntien tarjonnan kanssa. Liperissä ollaan kuitenkin harvinaislaatuisessa tilanteessa, jossa voidaan markkinoida muitakin suuntia kuin Jyriä. Vaihtoehtoja on, ja ratkaisevia tekijöitä voivat olla esimerkiksi tonttien koot ja hinnat.

Ei ole syytä unohtaa myöskään haja-asutusalueiden tarjontaa. Liperin vuosia jatkuneet vahvat satsaukset maaseudun vesi- ja viemäriverkostoihin, ovat poikineet hämmästyttävän määrän uusia omakotitaloja metsäsaarekkeisiin ja peltojen laitaan. Niitä voi ihastella maaseudulla ajellessaan.

Maaseudun kiinteistö- ja tonttipörssi on pääsemässä vauhtiin ja lisäksi kunnan sivuilta löytyvät kylien tontit ja pikkutilat. Kylillä tarjonta vaikuttaa vielä tässä vaiheessa hieman satunnaiselta, mutta uusia asuinpaikkoja on sitä kautta tarjolla mm. Salokylällä ja Kaatamossa. Liperinsalossa ei ole tällä kertaa myytävää ja Vaivion nettisivut ovat tältä osin rakenteilla.

Yhdestä asiasta on edelleen huutava pula: rantatonteista. Ne ovat kiven alla, vaikka Liperin rannat eivät erityisen kivikkoisia olekaan. Järvinäköalojen avautuminen toisi paikkakunnalle paitsi lisää vapaa-ajan asukkaita, myös ympärivuotisia veronmaksajia. Välimatka kaupunkiin on sopiva ja parinkymmenen kilometrin ajomatkan vastapainoksi löytää luonnon ja maaseudun rauhan.

Rantapaikkojen lisäksi kysytään edelleen mummonmökkejä ja uutta omistajaa etsiviä maatiloja. Maatilan pihapiiri ympäristöineen tarjoaa kaupunkilaiselle uskomattoman määrän elämyksiä ja mahdollisuuksia. Vaikka maaseudun perinteiset elinkeinot ovat voimakkaasti vähentyneet, tilat ovat säilyneet asuttuina melkeinpä poikkeuksetta. Maaseudun autioitumista ennustaneet ovat tehneet näillä korkeuksilla virhearvion. Nimi postilaatikossa on voinut vaihtua, mutta elämä jatkuu.

Liperiläiset itse ovat näiden kaikkien vaihtoehtojen parhaita markkinoijia. Jos vain haluavat. Kun portti Kontiorannassa sulkeutuu, asuntotarjonta lisääntyy ja kilpailu markkinoilla sen myötä kiristyy.

Vastaa