Kahdenlaista julkisuutta

Jos valtakunnan tiedotusvälineet vaivautuvat näille kulmille, pitää siihen olla merkittävä syy. Yleensä liikkeen aiheuttaa jokin negatiivinen tapahtuma, joka antaa kehä kolmosen sisäpuolella asuville raadollisen kuvan rajan pinnan ihmisten vaikeuksista.

Pitkäperjantaina asiat olivat toisin. Valtakunnan ykköslehti Helsingin Sanomat oli uhrannut sivun pienen Rääkkylän elämänmenolle. Kunnan terveyspalvelujen toimivuutta suitsuttanut juttu lämmitti varmasti kunnan johtoa, yhtä lailla kuntalaisiakin. Suolaa haavoihin se oli niille, joita Rääkkylän rohkeat ja osin omaperäiset ratkaisut hämmästyttivät, lähes järkyttivät.

Se tilanne, josta rääkkyläläiset nyt nauttivat, ei helli karille menneen vanhan vaihtoehdon kannattajia.

Hesari kertoo, että Rääkkylässä pääsee nyt lääkäriin. Tuon oletuksen mukaan normaali tilanne on ollut monelle aiemmin pitkäaikaisen haaveen varassa. Ja näinhän ei saisi missään olla. Terveyspalvelujen takaaminen kuntalaisille ikään ja varallisuuteen katsomatta on yksi kunnan perusvelvollisuuksista.

Rääkkylän tapa yksityistää kunnalliset terveydenhoitopalvelut on yhden vaihtoehdon testausta. Kokemukset ensimmäisen vuoden jälkeen ovat vähintään rohkaisevat. Se on ollut oikea lääke kuntayhteistyön ongelmiin: jäykkyyteen, huonokuuloisuuteen ja loittoneviin palveluihin.

Hyvistä tuloksista huolimatta Rääkkylän ratkaisu ei ole se, johon kaikkien kuntien tulisi suin päin rynnätä. Lähtökohtana on edelleen perusterveydenhuollon järjestäminen ja kehittäminen kunnan omana työnä. Terveellinen signaali vaihtoehdon tuominen rinnalle kuitenkin on. Se antaa hyvän aiheen peilin hankintaan. Käytännön esimerkit siitä, miten yksityinen yritys saa saman asian, joka on tuottanut vain tappiota, toimimaan kannattavasti, ihmetyttää edelleen.

Nyt Rääkkylä on näyttämässä esimerkkiä monelle muulle kunnalle lähtemällä takuumieheksi valokaapelin rakentamiseen. Kahden miljoonan takauksella on tarkoitus mahdollistaa toimivat ja muun Suomen kanssa yhdenvertaiset tietoliikenneyhteydet kuntalaisille.

Päätös on varmasti myös viisasta ennakointia tulevaa kuntakehitystä ajatellen. Jos Rääkkylän tahto itsenäisenä kuntana jossain vaiheessa murtuu tai murretaan, tieverkko säilyy ja tietoliikenne toimii. Isossa kuviossa pienellä kunnalla olisi vaatimattomat mahdollisuudet saada tällaisia miljoonainvestointeja jatkossa maaperälleen.

Liperin tiistaina Ajankohtaisen kakkosen myötä saama julkisuus sen sijaan kulki samaa rataa, johon on jo totuttu. Tämäntyyppisten ohjelmien taipumus on kärjistää asioita, mutta kieltämättä se tiivisti kuvan huonosta hallinnosta. Asiantuntijat hämmästelivät tehtyjä ratkaisuja, virkamiehet pakoilivat toimittajia ja esitetyt dokumentit kertoivat vähintään harkitsemattomasta harkinnasta.

Valitettavasti ongelmista ei päästä eroon syyttämällä mediaa tai leimaamalla toimittajia. Pitää pureutua ongelmien syihin eikä lakaista niitä kovalla kädellä sivuun.

Vastaa