Tuuli puhaltaa omaan nokkaan

Joulunalus vie ja se tuo. Monen matka suuntautuu maaseudulta monipuolisempien palvelujen ja valikoimien luo lähikaupunkiin; Liperistä Joensuuhun, Viinijärveltä myös Outokumpuun ja Rääkkylästä Kiteelle. Tämä on aivan ymmärrettävää, sillä paikallinen tarjonta ei voi millään konstilla olla kaiken kattava.

Kun jouluhyörinä on ohi ja palaamme päiväjärjestykseen, on syytä nostaa korostetusti esille oman alueen palvelurakenne ja niiden toimivuus. Pariin otteeseen näiden palvelujen merkitystä on korostettu erilaisin ”Pyöritä markkaa” –kampanjoin. Niillä on ollut tärkeä herättävä merkityksensä, mutta myös euroaikaan on lähipalvelujen käyttö pidettävä mielessä.

Kyse ei ole siitä, että ostamalla omalta paikkakunnalta, lihotetaan kauppiaan kassaa. Kannattamatonta toiminta kun ei kauan ole. Ensisijaisesti on ajateltava palvelujen jatkuvuutta; vain niitä käyttämällä voidaan turvata tulevaa. Yrittäjätkin voisivat olla näkyvämmin esillä tarjouksineen.

Oman taajaman palveluvarustuksella on moneen asiaan heijastuva vaikutus. Esimerkiksi tilanteessa, jossa olet myymässä osakettasi tai omakotitaloasi, huomaat alueen vetovoiman – tai sen puutteen. Sillä on merkittävä vaikutus sekä hintaan että kohteen kaupaksi menoon.

Ylämyllyllä on tänä päivänä aivan erilainen vetovoima asuntomarkkinoilla kuin Liperin muissa taajamissa. Tarjontaa vain taitaa olla nykyisellään kysynnän ylärajoilla, jos ei vähän ylikin. Ylämyllyn vetovoimassa ei ole kyse ylenmääräisistä paikallisista palveluista, vaan kaupungin läheisyydestä ja monen työpaikasta siellä. Entisille varuskunnan maille on ollut helppo rakentaa eikä tonttitarjonta ole rajoittanut kaupankäyntiä. Liperin kunnalle se on merkinnyt kasvua, joka olisi muuten jäänyt näkemättä.

Kirkonkylällä sen sijaan ei ole juuri rakennettu muutamaa pienkohdetta lukuun ottamatta pariin kymmeneen vuoteen. Vetovoimaa ei ole ollut, eikä sitä ole enemmälti haettukaan. Palveluvarustus sen sijaan on vielä nykyisellään hyvä.

Vetovoimaisuuden puute näkyy nykyisten kohteiden hinnoissa ja myytävyydessä. Aivan viime aikoina on ollut tarjolla useita maaseututaajaman mittakaavassa laadukkaita arvokiinteistöjä, mutta ne eivät ole menneet odotetulla tavalla kaupaksi. Kiinnostus ei vastaa alueen asukkailleen tarjoamia viihtyvyystekijöitä. Lentokentälle ja kaupunkiin on vain parinkymmenen minuutin ajomatka ja upeat kalavedet ovat äärellään.

Kun Pietarisen pellon pientaloalue on nyt lopultakin etenemässä – ellei sitä todeta esihistorialliseksi asuinalueeksi – pitää panoksia löytyä myös markkinointiin. Kaikkien tarjolla olevien vaihtoehtojen – myös Viinijärven vahvuuksien – esiin nostamisen aika on nyt käsillä. Kyse on samalla erilaisia vaihtoehtoja tarjoavan kuntakuvan luomisesta.

Palvelujen osalta kirkonkylällä on ajankohtainen esimerkki: taajamassa on kaksi ruokapalveluja tarjoavaa ravintolaa sekä lisäksi kaksi muuta pizza-/pikaruokapaikkaa. Uutta on ohjelmallisten ravintolapalvelujen palaaminen paikkakunnalle. Kantapään kautta on toivottavasti jo opittu, että tarjontaa on vain niin kauan kuin sillä on käyttäjiä.

Vastaa