Saat ehkä laskun…

Tähän päätökseen liittyen saattaa postilaatikkoosi ilmestyä ensi viikolla tilauslasku. Ei kannata säikähtää, vaikka vastaava lasku onkin tullut aiemmin vasta tammikuun puolella.

Kyse on siitä, että Kotiseutu-uutiset tarjoaa niille tilaajilleen, joiden laskutus tapahtuu normaalisti tammikuussa, mahdollisuuden maksaa ensi vuoden lehdet ilman arvonlisäveroa. Verottomia ovat tilaukset, joiden maksu on saajan tilillä tämän vuoden puolella.

Niille, jotka pitäytyvät vanhassa käytännössä tulee toinen lasku tammikuun puolella. Se on valtiovallan tahdosta arvonlisäveron verran suurempi.

Kaiken kaikkiaan kyse on varsin pienestä summasta, paikallislehden tilausmaksussa yhden tupakka-askin hinnasta. Se, joka polttaa, voi jättää yhden topan vuodessa väliin. Ja se, joka ei polta, on säästänyt päivässä tuon alv-erän verran.

Monessa muussa tuotteessa maksetaan 23 prosentin hintalisää arvonlisäverona, yleensä sitä edes huomaamatta. Lehtitilausten verosta on tullut elämää suurempi asia, sekä lehtiväen että päättäjien puheissa.

Lehdet ovat huolissaan levikkiensä puolesta, päättäjät taas ovat kansanedustaja Kimmo Sasin suulla paljastaneet todelliset perusteensa. Sasin sammakoiden myötä verosta onkin tullut valtiontalouden paikkaamisen sijaan rangaistus painetulle viestinnälle. Erityisesti pienten lehtien otsaan on tarjottu ammattitaidottomuuden leimaa.

Harkitsemattomia ja jopa loukkaavia mielipiteitä esittänyt Sasi onkin saanut eduskuntaan postia. Hän pääsee tällä viikolla tutustumaan yli sataan paikallislehteen ja muodostamaan niiden tasosta päivitetyn näkemyksensä.

Viisautta olisi panna piste koko asialle. Hallituksen tahtoa ja eduskunnan päätöksiä ei voida purkaa. On parasta keskittyä hoitamaan haavoja ja naarmuja niin, että ne mahdollisimman nopeasti katoaisivat mielestä.

Tilattavien lehtien arvonlisävero sinällään on valtiovarainministeriön kannan mukaan lopullinen, ei mikään parivuotinen kokeilu. ”Luopuminen nollaverokannasta on lopullinen, eikä siihen voida siten palata enää myöhemmin”, naulataan ratkaisu valtiovarainvaliokunnan mietinnössä.

Paikallislehdillä on tärkeä rooli jatkossakin – oman alueensa äänenkannattajina. Lehti maksaa jatkossakin – kotiin kannettuna – hämmästyttävän vähän. Se pitää lukijansa ajan tasalla paikallisissa tapahtumissa – ja keskittyy vain niihin.

P.S.
Yksi porsaanreikä on ainakin löytynyt. Suomessa toimivan tunnetun aikakausilehtikustantajan lehtien julkaisupaikaksi on merkitty alun alkaen Norja. Koska ne tulevat koteihimme EU:n ulkopuolelta, arvonlisäverollisuus ei koske niitä…

Vastaa