Torin paikka kelluu

”Mistä niitä ahvenkukkoja tänä kesänä saa? Ja missä se Liperin tori on?”

Sekä liperiläiset että pitäjän tuhannet kesäasukkaat ovat tottuneet kesätoriin vähintään kerran viikossa. Monipuolisesta, paikallisia paistoksia ja tuotteita tarjoavasta torstaitorista ehti tulla kirkonkylän tavaramerkki.

Torin paikka on viime vuosina vaihdellut ja hakenut pysyvää osoitettaan. Aivan optimitilanteeseen ei ole päästy ja sama epävarmuus jatkuu. Ahvenkukkojen – jos Ahti suo antajaan – ostopaikkaa ei osata tarkkaan sanoa vieläkään näin kesän kynnyksellä.

Kesäkauden avajaiset sijoittuvat Rantamakasiinin ympäristöön Kirkkorantaan, ja se olisi monessa mielessä ihan hyvä paikka myös kerran viikkoon järjestettäville iltapäivä- ja iltatoreille. Maisema järven rannalla on erinomainen. Vaikka alueen sijainti ja rakenne asettaa omat rajoituksensa, tiiviys luo myös tunnelmaa.

Liikenteellisesti ykköspaikka olisi tietysti neljän tien risteyksen kainalossa sijaitseva alue, jossa nyt riittää kokoa, ja jonka käyttöön on omistaja antanut luvan. Se sijaitsee erittäin ottavalla paikalla, joka pysäyttää ohikulkijat. Tori sijoittuisi rajatulle alueelle, jonka ympärillä on riittävästi paikoitustilaa.

Tanssilavan paikoitusalue on kertaalleen kokeiltu, eikä se saanut oikein kauppiaiden eikä asiakkaidenkaan suosiota.

Kun torinpito ei kuulu virallisesti kenellekään, päätöksenteko on sen mukaista. Muutaman kymmenen piirakan myyjästä ei ole taloudellisen vastuun kantajaksi. Jo pieni toripaikkamaksu johtaa vakavaan harkintaan koko torille tulosta. Kuumenna uunisi, tee tuntien työ, ja käteen jää vain ilo osallistua yhteisiin talkoisiin.

Kesätorien jatkuminen vaatii kyllä kunnan panosta, päätöksiä ja kohtuullisten rakenteiden luomista. Yksittäisillä toripaikan pitäjillä ei ole pelimerkkejä edes markkinointiin, vaikka tuloksenteko sitäkin edellyttäisi.

Viehättävään kuntoon vuosikymmenten työllä ja jatkuvalla ylläpidolla saatu Kirkkorannan alue on Liperin ja kirkonkylän käyntikortti. Yhtä lailla moninaisten elintarvikkeiden tuottajana markkinoitu pitäjä ansaitsisi hyväksi havaitun kesätorinsa.

Jos puitteet ovat kunnossa, löytyy Liperin torilta maukkaat eväät niin paikkakuntalaisten kuin kesäasukkaidenkin vasuihin ja suihin. Monessa pitäjässä kesätorit ovat vuodenajan kohokohtia, jotka paikallisten tuotteiden tarjonnallaan ja kevyellä ohjelmallaan houkuttavat väen yhteen, tutustumaan tarjontaan ja tapaamaan toisiaan.

Kesämökkipitäjänä Liperillä on suoranainen haaste pistää asia kuntoon pysyvällä tavalla. Täysipainoisella kesätorilla on aktivoiva ja kokoava vaikutus niin omalla paikkakunnalla kuin kesävieraidenkin keskuudessa. Se on viihtyvyystekijä. Eikä pidä jättää huomiotta sitä läpiajoliikennettä, joka Liperin keskustan kautta kesäisin kulkee.

P.S. Päätöksenteon vauhdittamiseksi Kotiseutu-uutiset tarjoaa markkinointitukea palstoillaan: ensimmäinen näyttävä ilmoitus veloituksetta, jos kesätorista saadaan viikoittainen tapahtuma jo 2011.

Vastaa