Pienen Rääkkylän suuri selätys

Jos tänä keväänä jaettaisiin Vuoden teko –palkinto, Rääkkylän kunta ja kunnanjohtaja olisivat lähes ohittamattomia ehdokkaita. Kunta on sitkeästi ja lopputuloksesta päätellen oikeaoppisesti puolustanut omia etujaan. Ja ennen kaikkea ajanut kuntalaisten asiaa ja oikeuksia.

Sillä myllytyksellä, jonka Rääkkylä on viimeisen puolen vuoden aikana läpikäynyt, on sisäisesti ilmapiiriä tervehdyttävä vaikutus. Rääkkyläläisten itsetunto on noussut ainakin potenssiin kaksi. Taistelu omien palvelujen toimivuuden ja taloudellisuuden puolesta toi tulosta.

Rääkkylä on pieni kunta, jonka normaalitilanteessa naapuri olisi nielaissut jo vuosia sitten. Sen sijainti on toiminnallisesti hankala, kun kunta ei ole minkään isomman läpiajoväylän varressa. Vaihtoehtoisiin palvelupaikkoihin on kaikkiin kolmeen suurin piirtein sama matka. Nyt kumppanuuden hakeminen sote-asioissa on suuntautunut Keski-Karjalan sijaan Joensuuhun ja Liperiin (OkuLi).

Se, että pienellä kunnalla on ollut ryhtiä ja rohkeutta valita oma tiensä, ja taloudellisesti mahdollistaa omat palvelunsa, on todella merkittävä saavutus.

Yleensä kun on totuttu, siihen, että pienille löytyy aina kesyttäjänsä ja pykälät, joilla niskoitteleva pannaan järjestykseen. Sitä yritettiin kovin keinoin, viime kädessä poliisitoimin uhaten. Menettely olisi vain täydentänyt asioiden hoidosta saatua kokonaiskuvaa.

Kaiketi rääkkyläläiset olivat varautuneet tähänkin tilanteeseen. Juuri sopivasti tulleet hallinto-oikeuden ja Valviran Rääkkylälle myönteiset päätökset laukaisivat tilanteen.

Ajassa vähän taaksepäin Rääkkylää koettelivat sisäiset ristiriidat. Valtuustopuolueet repeilivät liitoksissaan ja päätöksiä oli vaikea ennakoida.

Sanelu ulkoapäin, jälkikäteiset laskutukset ja muut käytännön ongelmat pakottavat uuteen ajatteluun ja rohkeisiinkin ratkaisuihin. Yhteinen ”vihollinen” yhdistää; siitä saatiin tuore esimerkki. Toinen vaihtoehto olisi ollut käsien nostaminen pystyyn, mutta sitä ei kaiketi edes vakavasti ajateltu. Vaihtoehdon vaikutuksia voi vain arvailla.

Aika näyttää, toteutuvatko nyt tehdyt ratkaisut odotusten mukaisesti. Toimivuuden rinnalla tavoitteena on sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten ja kunnan talousresurssien tasapaino. Jatkoa ajatellen tärkeää on palvelujen tason kohentaminen. Rääkkylän tilanne on näytön paikka myös palvelujen toimittajalle MedOnelle.

Mitä Rääkkylässä tapahtuu lähivuosina, sitä seurataan tarkkaan myös valtakunnan tasolla.

Vastaa