Vastaa heti tai viimeistään 6.6.

Liikenne sujuu, kun on sujuakseen. Maaseudulla etuoikeuksiin kuuluu yleensä ruuhkaton liikkuminen, vaikka välimatkat voivat olla pitkiäkin. Jokapäiväiseen liikenteeseen sisältyy myös vaaran paikkoja.

Moni on varmasti kokenut läheltä piti -tilanteita, jotka useimmiten ovat johtuneet selkänojan ja ratin väliin sijoittuvista ongelmista. Mutta on myös hankalia paikkoja, joita löytyy aivan omasta lähipiiristä.

Nämä vaaratilanteet eivät katoa, jos niihin ei puututa. Autolla liikkuva ei välttämättä koe itse sellaista turvattomuutta, jota omasta huolimattomasta ajosta voi aiheuttaa ympäristölle. Erityissuojelukseen olisikin asetettava pienet lapset, jotka eivät ensimmäisillä koulumatkoillaan tai kaiken ajatuksen imaisevissa leikeissään osaa varautua riittävästi liikenteen vaaroihin.

Liperiläisillä on nyt poikkeuksellisen hyvä mahdollisuus vaikuttaa rakenteisiin liittyviin ongelmiin ja vähentää vaaranpaikkoja. Jo loppusuoralla oleva kolmen kunnan alueella tehtävä tutkimus nojautuu juuri kuntalaisiin ja heidän kokemuksiinsa liikenteestä. Tulevan turvallisuussuunnittelun pohjaksi haetaan kuntalaisilta vinkkejä ja käytännön esimerkkejä. Kyselyssä esiin tulevat ongelmapaikat luvataan tutkia ja turvallisuutta pyritään parantamaan.

Nyt jos koskaan on mahdollisuus nostaa esiin myös ne alueet, joissa nopeusrajoituksia rikotaan jatkuvasti ja tietoisesti.

Liperiläisiltä on tähän mennessä tullut huolestuttavan vähän kannanottoja kyselyyn. Tavoitteena on saada 200-300 vastausta joka kunnasta ja tässä vaiheessa ollaan hädin tuskin puolivälissä. Ainoa lohtu on se, että tutkimuksessa mukana olevat tuusniemeläiset ja outokumpulaisset näyttävät osoittavan vielä suurempaa laiskuutta.

Kyseelyssä on mahdollisuus antaa palautetta esimerkiksi Liperin kirkonkylän ja Salokylän välisestä nopeusrajoituksesta, joka jämähti talvilukemiin jo vuosi sitten. Muutos oli ristiriidassa alueen muiden parannusten kanssa. Tieosuus sai kauan kaipaamansa kevyen liikenteen väylän sekä valaistuksen kaupan tekijäisiksi.

Kaikki eivät tule pimeän kulman takaa varjosta yhtä hiljaa kuin kuvan traktori. Kolmiosta huolimatta esimerkiksi Keskustien ja Tolpontien risteys on vaaran paikka, jos nopeusrajoitusta ja varovaisuutta ei noudateta. Varsinkin mopoilijoilla on taipumus ajaa Keskustietä hallitsemattomilla nopeuksilla.

*
Liikenneturvallisuuskyselyyn voi vastata osoitteessa http://projektit.ramboll.fi/liikenneturvallisuus/tuoli/. Lomakkeita myös kunnan virastolla ja kirjastoissa. Viimeinen vastauspäivä 6.6.2010.

Vastaa