Suviseuroista kesän keskipiste

Kesää 2010 valmistellaan Liperissä kuumeisesti ja tarkkojen suunnitelmien pohjalta. Ainakaan kaikkien aikojen suurimman vierasjoukon Liperiin kokoava suviseuratapahtuma ei ole sattumien summaa. Yhden pitkän viikonlopun heinäkuun alussa kestävä valtakunnallinen tapahtuma on kesän keskipiste, mutta sen ympärille rakentuu paljon muutakin.

Päätös suviseurojen hakemisesta Liperiin on tehty lähes 20 vuotta sitten. Joensuun lähetysalueen vuosikokouksessa 1991 kehotettiin Liperin Rauhanyhdistystä anomaan suviseurojen järjestämistä, ja nyt ollaan tapahtuman kynnyksellä.

Suviseurojen rakennustöiden etenemisestä näkee, ettei kyse ole harjoituksesta vaan tositoimista. Kaikki valmistelut kertovat suunnitelmallisuudesta, joka pohjautuu vuosikymmenten ajalta kertyneeseen kokemukseen. Suviseurajärjestelyjen vahvuuteen kuuluu asiansa osaava kokenut koneisto ja valmis kaava, jossa vain paikkakunta ja peltoalue vuosittain vaihtuu.

Maallikkona jää miettimään tapahtuman kokoluokkaa ja sen vaikutusta paikalliselle tasolle. Kokoluokka on suuri, mutta tapahtuman heijastumat paikkakunnalle, muun muassa sen palvelujen käyttöön, ovat paljon vaikeammin ennustettavissa.

Joka tapauksessa runsaan 12 000 asukkaan Liperiin kohoaa nyky-Joensuun suuruinen kaupunki pitkäksi viikonlopuksi. Sitä voi rakenteeltaan verrata lähinnä muurahaispesään, kun 60 00-70 000 sanan kuulijaa asettuu autoineen ja asuntovaunuineen Riihilahdentien varren peltoalueelle. Suviseuraväki on myös pitkälle omavarainen kauppoineen ja pankkeineen.

Liikenteellisesti tuon vierasmäärän asettuminen paikoilleen ja purkautuminen pois, näkyy monin tavoin laajahkolla alueella. Suviseuraliikenne vaikuttaa merkittävästi myös paikallisten asukkaiden kulkemiseen ja varsinkin nopeuksiin.

Ohjaukseen ja valvontaan on panostettu, mutta turvallisuustekijät vaativat jokaiselta tavallista enemmän joustavuutta ja huolellisuutta. Kohteliaisuus luo osaltaan kuvaa isäntäpaikkakunnasta.

Ruuhkahuiput ajoittunevat keskiviikkoiltaan (30.6.) ja torstaipäivään. Tuolloin suurin osa suviseuraväestä asettuu aloilleen Liperiin. Purkautuminen alkaa sunnuntaina iltapäivällä ja jatkuu tiiviinä koko maanantain ajan.

Paikalliset tavarantoimittajat jäivät isojen jalkoihin tarjouskilpailuissa. Usein ihan käytännön vaatimukset tämänkokoisessa tapahtumassa pudottavat pienet pois. Isot ovat osanneet viilata linjansa aiempien vuosien kokemusten jäljiltä; he tietävät mitä kysytään – ja millaisissa pakkauksissa. Palokunta-aate elää kuitenkin paikkakunnalla, ja täydennystä löytyy tilanteen mukaan notkeasti lähipalvelusta.

Vaikka Suviseurat elää omaa elämäänsä, sen vaikutus ei voi olla näkymättä lähiympäristössä. Paikkakunnan palveluille ja tarjolla oleville tapahtumille löytyy kysyntää ja käyttöä, mutta määrää ei kukaan pysty kovin tarkkaan arvioimaan.

Uteliaisuus kokoaa Liperiin lähikunnista vieraita ja samalla palvelujen käyttäjiä. Tuohon samaan loppuviikkoon sijoittuvasta Leipäpäivän emännöimästä torista odotetaan poikkeuksellisen täysipainoista tapahtumaa. Joku voisi hyvin järjestää kesäveikkauksen siitä, minä hetkenä ruisleipä, karjalanpiirakat ja kotileipomojen muut paistokset loppuvat kesken.

Heinäkuun ensimmäiset päivät ovat haaste myös alueen tuhansille kesämökkiläisille. Silloin kannattaa jättää aurinko paistamaan mökkirantaan ja hakea elämykset kirkonkylältä. Vastaavia ei ole tarjolla muutamaan kymmeneen vuoteen…

Kesä 2010 Liperissä muistetaan jälkikäteen monessa yhteydessä suviseurakesänä.

Vastaa