Yritys tuottaa tulosta

Liperissä on eletty eräänlaisen matalapaineen aikaa. Päällimmäisenä ovat olleet kiistat, ja yleensä ottaen huonohko julkisuuskuva.

Pinnan alta paistaa kuitenkin valoa yrityselämän, tuotannollisten investointien ja palvelujen kehittymisen puolella. Ainakin näkyviltä osilta Liperissä kuljetaan tällä hetkellä hyvään suuntaan – ympäröivästä taantumasta huolimatta. Vaikka monessa yrityksessä on jouduttu vetämään vyötä kireälle, on uusia avauksia samalla tehty ja vaikutukset alkavat näkyä jokapäivisessä elämässä uusina työpaikkoina ja kehittyvinä palveluina.

Lama 1990-luvulla kouraisi Ylämyllynkin palveluvarustusta, eikä taajama ole toipunut muutoksista kokonaan vieläkään. Tämä on ohjannut ostokäyttäytymistä entistä enemmän Joensuun suuntaan.

Päivittäistavarakaupassa on käsillä merkittävä palvelutason muutos, kun taajamaan valmistuu runsaan kuukauden päästä isohko marketmyymälä. Sen tulo taas on käynnistänyt laajennustarpeen kilpailevassa kaupparyhmittymässä. Voisi olettaa, että asiakasvirtojen kasvun myötä myös erikoisliikkeiden kiinnostus herää.

Taajaman palvelujen jatkokehitys on paljolti ylämyllyläisten omissa käsissä. Todennäköisesti uusi tilanne synnyttää hintakilpailun ja ostosmarkat kannattaa käyttää lähitaajamassa. Näin säästetään myös polttoainekuluissa.

Tuotannollisella puolella Vexven iso laajennus on valmis ja odottaa vain virallista käyttöönottoaan. Oikeastaan tähän ajankohtaan nähden yllättäen on Välikankaalle Vexven naapuriin sijoittumassa teollisuuden teknologian ja prosessien kehittämiseen erikoistunut Kaptas Oy Joensuusta.

Kun tähän lisätään vielä kivenheiton päässä näistä sijaitsevan Viherkaste Oy:n tuotantotilojen laajennuspäätös, puhutaan useista kymmenistä uusista työpaikoista. Lipertek Oy:n valmiudet tilojen rakentamiseen ovat osin olleet virkistymisen taustalla.

Joku voi arvostella sitä, miten halvalla Lautasuon koulu siirtyi uudelle omistajalle. Vaihtoehto – se, että koulu säilyy kunnan omistuksessa – olisi tarkoittanut ison rakennuksen kaikkien ylläpitokulujen maksamista yhteisestä kukkarosta. Toteutuessaan voivat Lautasuon koulun käyttöön liittyvät suunnitelmat poikia merkittäviä uudentyyppisiä avauksia paikkakunnan elinkeinokartalle.

Myös Viinijärven suunnalta vilkkuu pitkästä aikaa valoa, kun sinne suunnitellaan tasokasta rivitaloa. Asuinrakennuskäyttöön aikanaan lunastetut maat ovat kasvaneet vain koivumetsää.

Kirkonkylällä kaivataan rakennuspuolelle uusia avauksia ja käytettävissä olevan maapohjan hyödyntämistä. Katseet kohdistuvat erityisesti ns. torialueelle ja sen tulevaan käyttöön. Toivottavasti viimeisetkin palaset loksahtavat tältä osin paikalleen ja edessä on pian käytännön toimien aika. Esimerkiksi liike- ja asuintalon urakointi keskeiselle paikalle olisi signaali muullekin kehittämiselle.

Rakentamisen ja asukasmäärän kasvun myötä myös yksityinen palvelurakentaminen virkistyy; siitä Ylämylly on toimiva esimerkki. Ihmeitä ei tapahdu yhdessä hetkessä.

Pala kerrallaan on kirkonkyläkin kehittynyt, osin yrittäjävetoisesti. Palvelut ovat parantuneet ja pesseet kasvojaan.

Vastaa