Energiaa runsaasti, käytetäänkö oikein?

Jos se aika – aidan molemmin puolin – mikä on Liperin kunnalliselämässä nyt käytetty asiakirjojen ja menettelytapojen penkomiseen ja selvittelyyn, olisi käytetty kunnan kehittämiseen, voitaisiin olla aivan uudessa tilanteessa. Nykyisessä valtuustossa sinällään tuntuu olevan edeltäjäänsä enemmän virtaa, mutta…

Taistelu omien kyläkoulujen puolesta on aivan ymmärrettävää, näin tehdään joka puolella – Joensuuta myöten. Kyläkoulun loppuminen koetaan hitaana kuolemana koko kyläyhteisölle, ja tunteellisetkin ilmaukset ovat ymmärrettäviä. Todennäköisesti nekin koulujen keskittämistä ajavat olisivat puolustajien riveissä, jos heillä olisi asuinpaikka ja omia lapsia esimerkiksi Ristin tai Vaivion koulussa.

Erikoiselta tuntuu, jos koulunkokoisista asioista päätetään yhden äänen enemmistöllä ja laskelmien perusteet asetetaan jatkuvasti kyseenalaisiksi.

Liperin maine koulukärhämien, kunnantalokiistan ja erityisesti muiden viime aikojen selvittelyjen myötä on korostunut, mutta ei kirkastunut. Kunnan nimi on ollut runsaasti julkisuudessa, yleensä huutomerkin kanssa.

Nykyisessä tilanteessa – taantumaa vastaan taisteltaessa – tarvittaisiin riitojen sijaan yksituumaisuutta, energian tehokasta käyttöä ja sen oikeaa suuntaamista.

Yhteisten asioiden ja talouden hoito jokaisessa kunnassa edellyttää riittävää avoimuutta ja julkisuutta.

Jos kuntalainen tai valtuutettu kokee, että häneltä salataan joitain asioita, hän ryhtyy penkomaan niitä. Hänen epäilyksensä siitä, että jotain isompaakin piilotellaan, heräävät. Hän selvittää ensin kaikki oikeutensa ja ottaa ne täysimittaisesti käyttöön. Kuntalaiset ovat veronmaksajina koko systeemin kustantajia.

Liperissä tämä on johtanut lukuisiin kanteluihin eduskunnan oikeusasiamiehelle sekä tutkintapyyntöihin ja rikosilmoituksiin poliisiviranomaisille. Näin työllistetään viranomaiset, oikeuslaitos sekä alkuvaiheessa omat ja vieraat paikallisella tasolla. Tunteja ja kustannuksia voi vain arvailla. Kuntaorganisaation halvaantumisesta puhutaan jo nyt seurannaisilmiönä.

Tehtyjä tutkintapyyntöjä tuskin vedetään enää pois, mutta kuka rauhoittaisi jatkon, kuka viheltäisi pelin poikki tästä eteenpäin? Voisi kuvitella, että kuntaorganisaatio on ottanut tapauksista omalta osalta opikseen ja yleisten pelisääntöjen noudattaminen rauhoittaisi taistelutantereen. Toinen – huonompi – vaihtoehto on tietysti se, että sillat eri osapuolten välillä ovat luhistuneet korjauskelvottomiksi.
Jatkossa on joka tapauksessa tärkeää päätösten yksiselitteisyys ja läpinäkyvyys sekä niiden tarkka kirjaaminen paperille. Tästä menettelystä olisi ollut käytännön hyötyä mm. edelleen tutkinnassa olevan ns. Brysselin matkan selvittelyssä.

Vastaa