Ratkaisu lähes iäisyysasiaan

Lähes iäisyysasiaksi muuttunut ns. torialueen omistusjärjestely on nyt sinettiä vailla. Maapohja on tänne saakka ollut pilkottuna usealle omistajalle, ja se on estänyt alueelle rakentamisen ja siltä osin paikkakunnan keskeisen paikan hyödyntämisen.

Paikan merkitys on oikeastaan odottamisvuosien aikana kasvanut korkoa, kun palvelujen painopiste on kallistunut Liperintien suuntaan. Vuodesta toiseen on yksittäisinä ja puhdistamatta käyttöön kelpaamattomista maapalasista pidetty kynsin hampain kiinni. Lopultakin on annettu kehittämisedellytykset ja löytynyt tilaisuuteen tarttuja.

Kenenkään ei kannata olla kateellinen Romppasten maanhankinnasta ja siihen liittyvistä suunnitelmista. Päinvastoin, kannattaa toivoa, että hankkeet etenevät – mitä ripeämmin sitä parempi. Vaikka pääosa maaperästä on jo puhdistettu, uppoaa ostajalta seurakunnalta siirtyvän tontin siivoamiseen vielä runsaasti euroja.

Rakentaminen kirkonkylän keskeisimmälle käyttämättömälle alueelle loisi uskoa ja merkitsisi sysäystä muullekin alueen kehittämiselle. Onnistunut rakentaminen ryhdistäisi myös kyläkuvaa.

Vaikka päällimmäisenä ajatuksena lienee liiketilojen suunnittelu ja markkinointi, voisi rakennukseen sijoittua hyvin myös asuinhuoneistoja. Keskeinen paikka ja monipuoliset näkymät herättäisivät osaltaan kiinnostuksen palvelujen ääreen siirtymiseen. Olisi peräti hämmästyttävää, jos asunnot tuolla tontilla eivät vetäisi.

Monen toivelistalla on myös kunnollisen torialueen saaminen läpikulkuliikennettäkin palvelevaan neljän tien risteykseen. Sellainen optio näyttäisi sisältyvän alustaviin suunnitelmiin. Kunnon tori palvelisi liperiläisiä, mutta erityisesti se nostaisi kesäasukkaiden kiinnostuksen paikkakunnan palveluihin.

Näinä päivinä tontit ja liiketilat luisuvat monessa tapauksessa kansainväliseen omistukseen. Tässä syntynyt ratkaisu on hienosti kotikutoinen. Viereiselle tontille kunnostettu kauppa-ravintola -kiinteistö on nyt viimeisteltynä esimerkillinen käyntikortti uusilta omistajilta.

Vastaa