Harvinaista herkkua

Taantuma tappaa yleensä kehittämisen ja nipistää markkinointia. Uuden ajattelun ja suunnittelun sijaan arkeen astuu entisen karsinta. Monessa tapauksessa vaikutukset näkyvät vasta viiveellä ja lähes poikkeuksetta negatiivisina.

Jos usko tulevaan on riittävän vahva, taantuman kynsissä pitäisi entistäkin terävämmin panostaa nykyisten asemien säilyttämiseen ja uuden luomiseen. Suhdanteiden aaltoliike kääntyy aina ajallaan nousuun, ja siinä vaiheessa mahdollisuuksia on osaavalle tarjolla tavallista enemmän.

Mzymes kuulostaa sanana ja nimenä vähintään yhtä erikoiselta kuin Itellat ja muut viime vuosien teknokraattien keksinnöt. Kyse on kuitenkin joensuulaisesta yrityksestä, jonka siteet Liperiin ovat paksua punosta.

Jo se, että yritys korjasi maakunnallisen InnoSuomi -palkinnon oli hyvän uutisen arvoinen asia. Se, että samalle kehittelytyölle annetaan myös valtakunnallinen tunnustus, on harvinaista herkkua. Mzymes Oy oli yksi tasavallan presidentin palkitsemasta viidestä innovaatioyrityksestä. Tunnustus on poikkeuksellisen hyvä referenssi ja markkinointipotku tulevaan.

Siinä vaiheessa, kun liperiläisten hyvin tuntema Jari Rouvinen luopui politiikasta ja karjankasvatuksesta, saattoi ounastella jotain uutta ja merkittävää olevan syntymässä. Nyt Rouvinen on osoittanut yhtenä jo alkutaipaleellaan palkitun yrityksen perustajista ja sen toimitusjohtajana, että silloin päässä pyörineet ajatukset eivät ole jääneet pelkästään hautumaan ja ”korkoa kasvamaan”. Hän näköjään kuuluu siihen vajaaseen kymmeneen prosenttiin suomalaisista, jotka eivät joko haikaile menneen perään (mut kun) tai keskity teoretisoimaan tulevalla (sit kun). Hän elää ajassa ja toteuttaa käytännössä suunnitelmiaan (nyt kun).

Mzymes Oy:n ideat istuvat tähän aikaan, jolloin ympäristöasiat ovat entistä enemmän esillä ja energiankulutukseen halutaan vaikuttaa. Entsyymeihin liittyvän innovaation myötä on mm. paperi- ja selluteollisuudessa saavutettavissa todella suuria kustannussäästöjä.

Keksinnön tarjoamia mahdollisuuksia peilaa se, että sen vaikutusta verrataan – Suomen paperiteollisuuslaitoksissa käyttöön otettuna – energiansäästövaikutukseltaan yhden ydinvoimalan tuotantoon.

Tämänvuotisen InnoSuomi-kilpailun teemana oli ”Materiaali- ja energiatehokkuus – uusi mahdollisuus”. Parhaimmat onnittelut Jari Rouviselle ja kaikille muillekin yrityksen osakkaille ja rohkeille tekijöille onnistumisesta ja palkinnosta.

Vastaa