Päivän viissatanen

Alkuviikosta olisi saanut ylimääräisen viissatasen vilahtamaan kivuttomasti ties minne. Joku muukin yrittäjä Liperissä sai samat puhelut ja ainutlaatuisen mahdollisuuden ”tuottavan markkinointiinvestointiin”.

Liikkeellä olivat kahden valtakunnallisen puhelinmarkkinoijan sitkeän aktiiviset myyntimiehet. Kumpikin tarjosi mukanaoloa jä näkyvyyttä valtakunnallisissa painetuissa puhelinluetteloissa. Kyse oli BtoB-luetteloista, joita jaetaan vain yrityksille.

Paikallisesti toimivalle yritykselle, kuten Kotiseutu-uutisille, on yhdentekevää, näkyykö nimi Liperin ja Rääkkylän suunnasta valtakunnallisilla markkinoilla. Näkyvyys tuskin tuo yhtään lisäeuroa kassaan.
Se on kuitenkin varmaa, että kassasta lähtee rahaa. Toinen markkinoija tarjosi nimelle, osoitteelle ja puhelinnumerolle tilaa vajaalla 150 eurolla, toinen noin 300 eurolla ja alvit päälle. Lisäherkkuja olisi sitten ollut kuin puutteellisesti varusteltuun autoon.

Jokainen yritys tekee ratkaisut omista tarpeistaan, mutta huolellinen tässä puhelinmarkkinoinnin luvatussa ajassa kannattaa kaikkien olla. Puheluissa saa yleensä vain perustiedon ja jonkinlaiset vastaukset kysymyksiin, joita hoksaa esittää. Tarkka asiakas pyytää tarjousta ja taustatietoa kirjallisena ja käyttää aikaa syventymiseen enemmän kuin muutaman minuutin puhelinajan verran.

Puhelimessa sovittuja on aina hankala jälkikäteen todistaa, paperilla olevasta esitteestä yleensä selviää mm. yrityksen tiedot osoitteineen ja yhteyksineen. Jos palvelun tarjoaja esimerkiksi toimii postilokero-osoitteessa, asiakas voi unohtaa heti koko jutun.

Puhelinluetteloista on kaiken kaikkiaan tullut luotaantyöntävä bisnes, jossa häviäjänä on lähinnä asiakas. Painettuja tietoja ei ole enää muutamaan vuoteen löytänyt kattavasti yhdestä luettelosta, vaan niitä pitää olla kaksi rinnakkain. Tämä on kuitenkin ohjannut monen käyttämään netistä saatavia palveluja. Puhelinluetteloihin myytävät yritysten mainokset menettävät viimeisenkin merkityksensä.

Jos kaikki olisi yhden palveluntarjoajan varassa, oltaisiin toisessa äärilaidassa ja ongelmissa todennäköisesti silloinkin. Nykyinen tilanne kuitenkin houkuttelee alalle myös epämääräisiä rahastajia, joiden kanssa on syytä olla tarkkana. Kunniallisista yrityksistäkin on ylitarjontaa.

Vastaa