Tutustumiskierros hautausmaalle

Hautausmaalla käydään yleensä läheisen tai ystävän saattomatkalla. Monelle myös haudan hoitokäynti keväisin ja syksyisin on tullut jokavuotiseksi tavaksi. Varsinaisena tutustumiskohteena haudat eivät ole kuitenkaan merkittävässä mitassa olleet.

Nyt muutamissa seurakunnissa on järjestetty johdettuja tutustumiskäyntejä, jotka ovat saaneet erittäin hyvän vastaanoton. Kävijöitä on ollut ja myönteinen palaute kannustanee seurakuntia laajemminkin kehittelemään vastaavia tapahtumia.

Hautausmaat kätkevät sisälleen paikkakunnan historiaa ja siihen aikanaan vaikuttaneita ihmisiä. Osa heistä elää erilaisissa julkaisuissa, osa saattaa nousta esille vielä poismenonsa jälkeen jonkin vuosipäivän tai muistelun myötä. Käyskentely hautausmaalla palauttaa mieliin henkilöitä ja heidän elämäänsä liittyviä tarinoita.

Liperissä olisi erinomainen tilaisuus nostaa tutustumiskäyntien myötä esillä paikkakunnan historiaa ja siihen liittyneitä henkilöitä. Evankelisella seurakunnalla on kirkonkylällä peräti kolme profiililtaan jossain määrin erityyppistä ja eri-ikäistä hautausmaata. Taipaleen 400-vuotiaan seurakunnan laajalla hautausmaalla voi törmätä satojen vuosien taakse ulottuviin risteihin ja nimiin niissä.

Liperin 150-vuotiaan kirkon hautausmaalla on ristejä, jotka kertovat syntymistä ja kuolemista ennen nykyisen kirkon rakentamista. Paikkakuntalaisten viimeinen leposija-alue on erittäin hyvin hoidettu, ja hautausmaata ympäröivän kiviaidan uusiminen jatkuu. Maisema paikan ympärillä on vesistöineen parasta A-luokkaa.

Molemmissa seurakunnissa tuntuu olevan ainakin periaatteellinen kiinnostus muualla Suomessa hyvän palautteen saaneiden tutustumiskierrosten järjestämiseen. Tapahtumat palvelisivat paitsi paikkakuntalaisia, toisivat uudenlaisen näkökulman pitäjän historiaan myös kesävieraille.

Tutustumiskierrosten myötä saattaisi syntyä konsepti ja materiaali, joka palvelisi jatkossa myös omatoimisesti kirkossa ja hautausmaalla pistätyjää. Parhaassa tapauksessa se voisi olla houkutin tulla kesäaikaan päivittäin avoinna olevaan kirkkoon ja samantien sen ympäristöön.

Yhtä lailla hyvän vastaanoton muualla saanut kokeilu on rääkkyläläisten hyödynnettävissä. Sieltäkin löytää pitäjän historiaa ja voi samalla hiljentyä hetken siihen vaikuttaneiden henkilöiden viimeisen leposijan ääressä.

Tuskinpa pari kertaa kesässä järjestetty johdettu kierto sammaloituneilla poluilla hautarauhaa rikkoo tai istutuksia kaataa. Se on omiaan tuomaan seurakuntia lähemmäs jäseniään.

Vastaa