Mielenkiintoisia avauksia

Kevät näyttää perinteiseen tapaansa synnyttävän tuoreita ja käyttökelpoisiakin ideoita. Tähän kevääseen osuu Liperissä ainakin kaksi hyvää esimerkkiä, jotka on syytä nostaa esiin – kaikille kannustukseksi.

Vaikka Suvisoutu on kuollut ja ajat sitten kuopattu, nousee se aina silloin tällöin keskusteluun ja kaipauksen kohteeksi. Heinäkuun mökkiläistapahtumat ovat osin korvanneet odotettua tuttujen tapaamista, mutta kyläläiset ovat olleet niissä enimmäkseen sivustakatsojina. Yhteinen kesätapahtuma on puuttunut.

Ehkäpä kevyen liikenteen väylän saaminen Salokylän ja kirkonkylän välille on innoittanut Pirjo Monosen ideoimaan uuden pyöräilytapahtuman ja kutsumaan myös muita satulan päälle. Heinäkuun lopussa haastetaan kuitenkin sekä perusliperiläiset että kesäasukkaat kiertämään kirkasvetistä Kuorinka-järveä ohjatussa tapahtumassa. Se on hyvä sysäys uudelle avaukselle ja mainio virike myös pyöräilyharrastuksen elvytykseen. Olosuhteet paranevat merkittävästi, vaikka Käsämän ja kirkonkylän välillä ei vielä kevyen liikenteen väylää olekaan.

Hyppäämällä pyörän selkään, huomaa samalla paitsi virkistyvänsä myös tukevansa samalla veteraanityötä ja tyttöjen jalkapalloa. Tai sitten tekee sen mukavasti huomaamattaan…

Maallikon silmin erittäin mielenkiintoinen on myös Eeva-Liisa Karhukorven esitys monimuotolukion järjestämisestä viimeisiään vetävän lukion tilalle Liperiin. Sivistyslautakunnalle osoitettu kuntalaisaloite huokuu paneutumista, ja on samalla käytännön tason näkemys lukion lopettamisen vaikutuksista oppilaille ja heidän vanhemmilleen.

Lukion loppuminen kaihertaa monen liperiläisen mieltä, mutta yleensä kaipaus purkautuu lähinnä vain moitteina. Tässä aloitteen tekijä on puuttunut napakasti asiaan ja esittää osin jo valmiiksi pureksittuja vaihtoehtoja tutkittavaksi ja eteenpäin vietäväksi.

Satulaan kykeneville pyötäilypäivä kalenteriin ja kunnan päättäjille mietintämyssy lukioasiassa tiukasti päähän. Hyviä ideoita ei ole syytä tutkimatta ja kokeilematta haudata.

P.S.
Tähän samaan aloitteellisuuden sarjaan on luettava myös naisten lions-klubin, Leonillan, perustaminen paikalliseen palvelutyöhön. Vääjäämättä jo ikääntyvät miesleijonat saavat nuorekkaasta naisklubista virtaa vierelleen. Auttavat kädet ovat tarpeen ja tervetulleita.

Vastaa