Leipäpäivästä jäi hyvä maku

Tulee itsellekin hyvä mieli, kun huomaa talkooväen onnistuneen isossa urakassaan. Tyytyväiset myyjät ja kävijät palkitsivat palautteellaan Liperin Leipäpäivän järjestäjät. Leipäteema houkutteli ennätysmäärän väkeä ja useimmat kauppiaista ja esittelijöistä olivat tyytyväisiä päivän antiin. Yhden päivän tapahtuman vuoksi kannatti leipoa, rakentaa ja lähteä liikkeelle.

Aikanaan Suvisoutujen tueksi rakennettu Leipäpäivä on viimeistään tänä syksynä osoittanut pystyvänsä itsenäiseen elämään ja kehittymiseen. Tutkimuksenkin mukaan liperiläiset kaipaavat nyt tämäntyyppiä tapahtumia, ja kiinnostus on kasvussa myös pitäjän rajojen ulkopuolella.

Harva tarjous tai tapahtuma liikuttelee enemmälti liperiläisiä taajamasta toiseen. Leipäpäivässä tapasi kuitenkin väkeä pitäjän joka kolkalta, kuten Suvisoudussa parhaimmillaan.
Tuttujen tapaaminen onkin yksi tärkeä osatekijä tällaisessa tapahtumassa, kun neljällä pyörällä liikkuva väki osuu muuten harvoin pysähtymään samaan paikkaan.

Tänä syksynä oli mukaan lähtenyt kiitettävä määrä tuotteiden esittelijöitä ja myyjiä. Vaikka joukossa oli väkeä laajemmalti kuin omasta pitäjästä, säilyi paikallinen leima hyvin päällimmäisenä. Erityisen myönteistä kehitystä oli tapahtunut ulkoalueella, jossa tehtiin kauppaa ennätystahtiin aamupäivän tuulenvinkasta huolimatta.

Yksi asia, jolle kävijät antoivat arvoa oli kotona leivotun ruisleivän riittävyys. Sitä oli tarjolla monessa paikassa ja monen leipojan taikinasta paistettuna vielä iltapäivän tunteihin saakka. Suvisoudun aikaan moni – varsinkin vähän kauempaa tullut – kyllästyi ja pahastui, kun silloisilla leipäpäivillä ei myyty paikallisia paistoksia kuin nimeksi ensimmäisen tunnin aikana.

Plussaa on myös leipurien jatkuva kiinnostus ruisleipäkilpailua kohtaan. Vaikka jokaisella meistä on leivän suhteen oma makunsa, mukavan säväyksen kivasti katettu leipäpöytä maistiaisineen joka vuosi tarjoaa.
Kun pohja tulevien tapahtumien rakentamiselle näyttää nyt poikkeuksellisenkin hyvältä, kiintyy huomio muutamiin pieniin yksityiskohtiin. Niitä kehittämällä on mahdollisuus petrata vielä vähän tulevina vuosina.

Äänentoisto on asia, joka kaipaisi koulukeskuksessa kaiken kaikkiaan uudelleenjärjestelyn. Koulun omatkin tarpeet sitä edellyttäisivät. Se mitä tapahtui ja puhuttiin salissa, ei kuulunut ulkoalueelle eikä käytäviin. Isoon tilaan olisi saatu aivan erilainen tunnelma, jos alueella olevat olisi voitu kutsua seuraamaan tiettyjä tapahtumia aikataulun mukaisesti.

Järjestäjät olivat tehneet esimerkillistä työtä ennakkotiedottamisessa, mutta harva kulkee käytävillä ja pihalla paikallislehti kourassa ja kello kädessä osuen oikeaan aikaan ja oikeaan paikkaan. Opasteita käytävillä oli, mutta ei ehkä aivan riittävästi. Vaalit toivat tänä syksynä oman piristeensä, sillä puolueet ja ehdokkaat olivat kiitettävästi ääniä kalastamassa.

Kaiken kaikkiaan Leipäpäivästä jäi erittäin hyvä jälkimaku. Järjestäjät ja näytteilleasettajat onnistuivat työssään ja leivän tuoksu houkutteli ihmiset paikalle; katselemaan ja kuluttamaan – kuten meitä nyt opetetaan.

Vastaa