Harjoittelukausi kiertoliittymässä

Liikenneympyrässä ajaminen on useimmille autoilijoille tuttua puuhaa. Muista maista Suomeen tullut järjestely on vaatinut oman sulattelunsa, mutta keskimäärin ottaen ajo sujuu jo kivuttomasti eikä joka kerta tarvitse pelätä, tuleeko risteystä lähestyvä oikealta sivusta kylkeen.

Liperissä paikalliset ovat saaneet oppinsa mm. Ylämyllyn kiertoliittymässä, jossa siinäkin vaadittiin oppirahat alkuunsa. Järjestelyn keskeisin tavoite – pahojen risteysturmien estäminen – on kuitenkin toteutunut. Liikenneturvallisuus on parantunut, vaikka ajoneuvojen määrä on samanaikaisesti lisääntynyt koko ajan.

Liperin kirkonkylällä eletään nyt uuden opettelun aikaa. Kesän tekeillä ollut risteyksen uudelleenjärjestely on edennyt vaiheeseen, jossa kiertoliittymä on osoitettu nuolin ja oranssin nauhoin. Varsinaisten rakennelmien aika tulee loppukesän ja syksyn myötä.

Tässä vaiheessa risteys on tavallista vaativampi, varsinkin ensimmäisen kerran siihen ajavalle. Ajoneuvot näyttäisivät kuitenkin sopeuttaneen hyvin vauhtinsa olosuhteiden mukaiseksi.

Ilmeisesti sekin muistetaan kohtuullisen hyvin, että liikenneympyrässä – tilapäisesessäkin – ajavalla on etuajo-oikeus. Se on kaikista neljästä suunnasta lähestyvälle myös liikennemerkein ilmoitettu. Kärjellään oleva kolmio kertoo väistämisvelvollisuudesta.

Liikenteen joustavuuden kannalta voisi entistä useampi liikenneympyrän jättävä osoittaa vilkulla risteyksestä poistumisensa. Se vilautus näyttää suurimmalta osalta autoilijoista unohtuvan.

Kiertoliittymästä ja erityisesti tietyömaasta keskellä vilkkainta turistikesää, on esitetty myös kritiikkiä. Liikenne tuossa risteyksessä on viime vuosina kuitenkin merkittävästi kasvanut, ja tietyissä tilanteissa yhteisten ajolinjojen löytäminen on ollut hankalaa. Kun työ on valmis ja autoilijoiden harjoitteluaika päättynyt, huomataan ratkaisun tuoma joustavuus ja turvallisuus.

Liittymästä näyttäisi onneksi rakentuvan jonkin verran väljempi kuin Ylämyllyn huoltamoiden risteyksessä sijaitseva. Lopullista ilmettä ja muotoa odotellaan nyt mielenkiinnolla.

Vastaa