Kolmas palkinto Mantsiselle

Kun Mantsisen veljekset päättivät sijoittaa yhtiön toiminnan painopisteen Liperiin, ratkaisu osui kaksijakoiseen aikaan. Liperin kunta oli vielä toipumassa kiville karahtaneesta talotehdaskokeilustaan ja tähän kohdistunut arvostelu aiheutti allergiaa ja varovaisuutta.

Samalla Liperissä kaivattiin onnistumista ja hyvitystä tuoreehkolle takaiskulle. Rohkeutta ratkaisuihin ja tilojen rakentamiseen löytyi, ja näin jälkikäteen on helppo todeta päättäjien osuneen ilmeiseen kultasuoneen. Liperissä aloiittamisvuodestaan 1999 alkaen Mantsisen yhtiöt ovat purjehtineet reipastuvassa myötätuulessa.

Liperin kannalta on paikallaan sanoa ääneen se, minkä käytäntö on tosin jo tähän mennessä vahvistanut. Mantsisen yhtiöt on kiistatta Liperin teollisuuden ja yritystoiminnan veturi. Se on myös tuonut harvinaisen paljon myönteistä, viime aikoina myös valtakunnallista, julkisuutta koko Liperille.

Otsikossa mainittu kolmas palkinto ei tarkoita pronssista mitalia, niin kuin helposti voisi tulkita. Se muistuttaa kolmesta yrityksen saamasta merkittävästä tunnustuksesta, joista viimeisin (ja arvokkain) on toissa päivänä Helsingissä luovutettu Tasavallan presidentin vientipalkinto.

Syksyn yrittäjäjuhlista Joensuusta on tuoreessa muistissa valtakunnallinen yrittäjäpalkinto. Maakunnan vuoden yrittäjän titteli osoitettiin Mantsiselle muutama vuosi sitten.

Nimensä mukaisesti palkinto tulee tunnustuksena onnistumisista oman maan rajojen ulkopuolella. Mantsiset ovat urakoineet jo vuosia useissa maissa, myyneet kahmareitaan mm. Venäjälle ja EU-maihin sekä tehneet maailmanlaajuista yhteistyötä tuotteidensa kehittelyssä.

Mutta mikä tärkeintä Mantsisen yhtiöt on pitänyt – tässä globalisoituvassa maailmassa – tukijalkansa ja tuotantonsa Suomessa ja Liperissä. Laitteet ovat kuitenkin kooltaan sen verran suuria, ettei niitä kannata laivatolkulla todella isoille markkinoille Pohjois-Karjalasta saakka kuljettaa. Ei olisi mikään ihme, jos tulevat vuodet toisivat mukanaan tuotantoyksiköiden perustamisia myös voimakkaan kysynnän alueille, Eurooppaan tai Aasiaan.

Tällaisessa laajentumisessa Mantsinen varmasti toimisi toisin kuin ajan tapa on. Ne työpaikat, jotka olisi mahdollista säilyttää maakunnassa, täällä myös säilyisivät. Täältä käsin yritystä myös johdettaisiin, uskon. Niin vahvasti yrityksen juuret ovat maakunnan maaperässä.

Mantsinen Groupin menestyksen tuoma vetovoima pitäisi pystyä nyt hyödyntämään. Tuskin koskaan on Liperistä lähtenyt yhtä positiivisia yrityssignaaleja ympäristöön. Niitä ei pystyttäisi millään markkinointikampanjalla ostamaan.

Tyytyväisen hykertelyn sijaan nyt tarvittaisiin kuitenkin aktiivista jälkihoitoa. Myös ulkoisesti esimerkillinen yritys kaipaisi Välikankalle lisää kasvuhakuisia ja yrityskuvastaan huolehtivia kumppaneita. Vauhtiin päästyään kasvu ruokkisi itseään ja jo nyt kysytylle alihankinnalle löytyisi lisätilaa.

Joskus hyvät uutiset jäävät huomaamatta – tai ainakin rekisteröimättä, huonot kyllä huomataan. Mantsisen saama tunnustus on sen verran positiivinen Liperin ja koko Pohjois-Karjalan kannalta, että sitä kannattaa jopa alleviivata.

Parhaimmat onnittelut!

Vastaa