Kotivaraa, vettä ja vessailua – pärjäätkö sinä?
KOLUMNI Valtteri-myrskyä odotellessa kävin läpi kotivaraa ja varautumistamme – ihan vaan, jos täytyisi olla kotosalla pidempään ja kaupatkin sattuisivat olemaan kiinni, esimerkiksi sähkökatkon vuoksi. Taskulamppu ok, puhelin ja vara-akku ladattu, kynttilöitä löytyy ja ruokaa ja juomaa on, sekä herkkujakin jemmassa! Kotivara on sitä ruokaa ja tarviketta, jota käytetään normaalistikin arjessa. Sitä on vain vähän enemmän arjen häiriötilanteisiin, joita voivat olla sähkökatkot, myrskyt tai vaikka äkillinen sairastuminen.
Kotona meillä keskusteltiin, miksi pitää olla useampi purkki säilyvää mehua. Ne ovat kotivaraa ja kierrätetään käyttämällä normaalissa arjessa ja ostamalla uutta tilalle. On mukava, kun sähkökatkon aikana on hyvää juotavaa. Vettäkin löytyy puhtaasta kanisterista kaapista. Hanavesi säilyy hyvin vaihtamalla sitä säännöllisesti. Lumimyräkkä kun saattaa aiheuttaa häiriöitä sähkönjakelussa ja kun ei ole sähköä, ei tule vettäkään hanasta.
Kumma juttu on, että kun veden tulo lakkaa, iskee välittömästi jano tai tekee mieli kahvia. Meillä asuu kolme nelijalkaista karvatassua, jotka myös pitää ottaa huomioon. Ruokaa ja juomaa pitää olla riittävästi. Ja olen muuten ihan varma, että vaikka emäntä itse pärjää hetken niukemmallakin, niin jo iäkkäämmät karvatassumme muuttavat välittömästi naapuriin paremmille eväille, jos ruokahuolto alkaa mättää.
Onnistuuko teillä wc-käynti jos sähköt ovat poikki? Kun ei ole sähköä, ei pöntön säiliö täyty. Neste valuu putkistoja pitkin, mutta entä kun on isomman tarpeen vuoro? Talvella voi sulattaa vettä wc:n huuhteluun, mutta entä jos se ole mahdollista? Jos muuta vara wc-järjestelmää ei ole, voi pönttöön laittaa esimerkiksi tupla muovipussit (kaksi päällekkäin siltä varalta, että toisessa pussissa on reikä) ja repiä kuivikkeeksi esimerkiksi sanomalehteä. Tarpeet pussiin ja pussi sekajätteeseen. Olemassa on myös valmiita niin sanottuja kuivakäymälään tarkoitettuja vesitiiviitä paperipusseja, jotka keräävät tarpeet siististi likaamatta itse käymälää. Pussit vaihdetaan jokaisella käyttökerralla, jolloin käymälä pysyy puhtaana ja hajuttomana. Jos taloyhtiön väestönsuoja on kunnossa ja huollettu, löytyy sieltäkin apua talon vesi- ja wc-huoltoon. Etukäteen varautumalla häiriötilanne on siedettävämpi kestää. Ja muistetaanhan kysyä, että tarvitseeko naapurikin apua.
Heli Koponen,
toiminnanjohtaja ja turvallisuuskouluttaja
Pohjois-Karjalan Pelastusalanliitto ry