Kulttuuria kotisohvilta käsin

KOLUMNI Näin talvipakkasilla on hyvä hetki maalailla mieleensä kuvia kesästä ja kulttuurista. Ne livahtivat verkkokalvoilleni, kun Paksuniemen näyttämön auringonsillalta kerrottiin uutisia: Riäkkyteatteri tuo sinne ensi kesänä Kaija Pakarisen käsikirjoittaman ja ohjaaman laulunäytelmän Katri Helenasta.

Kylmän talven ja kukkivan kuusen keskellä ajatuksiin tulvivat leppoisan lämpimät kesäillat kesäteatterin katsomossa tai hikoiltavan helteiset hetket viheriön laidalla kannustamassa. Nauru pidentää ikää ja jännitys pitää elossa – penkkiurheilija ja kulttuurin kuluttaja nauttivat molemmat toisten tekemän, jopa vuosikymmenten mittaisen työn hedelmistä. Kuluttajat palkitsevat aplodeillaan ja lippuostoksillaan muusikot, urheilijat ja teatteriväen. Ennen sitä tarvitaan harjoituksia, treenejä ja taas harjoituksia. Ja osin etänä, sillä aikuisten laulut ja urheiluleikit ovat nyt kiellettyä kauraa vähintään alkuvuoden ajan.

Siinä missä virus lyö piikkiproteiineja yleisötapahtumien rattaisiin, voi muun muassa elokuvakulttuurista ja urheilusta nauttia television välityksellä. Allekirjoittanut ei normaalisti juuri korvaansa lotkauta, kun olohuoneessa huutavat jääkiekkoliigojen selostajat. Vaan tilanne muuttui kummasti nyt tammikuussa, kun Ylämyllyn kasvatti Urho Vaakanainen nostettiin farmista Boston Bruinsin NHL-joukkueeseen. Tuli seurattua kokonainen NHL-ottelukin viime lauantaina.

Kotikatsomon virittäminen kannatti, sillä Boston voitti Nashvillen jatkoaikamaalilla. Olipa makeaa, kun Vaakanaiselle merkittiin juurikin voittomaalin kohdalla uran kuudes syöttöpiste, neljäs tällä kaudella. Sitä edelsi muun muassa jännittävät kaksi kolmannen erän peliminuuttia, kun tasatilanteessa herra Vaakanainen passitettiin rangaistusaitioon. Toivottavasti ei tulevissa peleissä noita vahinkokamppeja enää nähdä.

Jos koronakaranteenin voisi ajoittaa, moni urheilun ystävä kirjaisi sen kalenteriin alkaen helmikuun neljäs päivä. Olympialaiset jos mitkä ovat kulttuuria parhaimmillaan ja armottomimmillaan. Toivotaan, että kansakuntaa yhdistäviä ja ilahduttavia hetkiä saadaan helmikuussa todistaa rutkasti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *